Санкции за над 2 млн. лв. за последната година са

...
Санкции за над 2 млн. лв. за последната година са
Коментари Харесай

Над 2 млн. лв. санкции за година са наложени на фирмата, редила паветата в София

Санкции за над 2 млн. лева за последната година са наложени на фирмата-изпълнител на ремонтите на жълтите павета по разнообразни контракти със Столичната община. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет (СОС).
Още по темата
Пренареждането на емблематичните жълти павета започна през юли и приключи през септември. Ремонтът бе на зона 4 от центъра на София. Малко, откакто движението там бе пуснато за придвижване, само че елементи от паветата се разместиха. Изпълнителите обясниха това с тежкия авто трафик.

Фандъкова сподели пред съветниците лист със наказания, налагани и които не престават да се постановат, по разнообразни контракти с фирмата-изпълнител. Последното решение, доказано от съда, е за наложена санкция по контракт за настоящи поправки в размер на 738 000 лв., осведоми кметът. По думите ѝ такива наказания Столичната община постанова всекидневно на всички компании, които не си правят работата. " Те го знаят чудесно и апелирам да не се вършат внушения за това, че някой ще бъде пощаден ", съобщи столичният кмет, представена от Българска телеграфна агенция.

Кметът Фандъкова увери, че всички сектори с жълти павета пред Народното събрание, които са разместени, ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя.  " Компромис с никой от изпълнителите, никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде изработен ", твърда е Фандъкова. Тя заяви, че в контракта с компанията са заложени наказания в размер на 830 хиляди лева за некачествено осъществяване. Има съществени наказания и за закъснение. Те могат да бъдат наложени тогава, когато завърши осъществяването, изясни кметът.

 Снимка: Bulphoto

Твърдението, че глобите могат да бъдат наложени в този момент, значи да се избави компанията, тъй като няма да издържи в съда, сподели тя. И за следващ път подсигурява, че няма да прави компромис с никоя компания реализатор.

Фандъкова посочи, че проблематичният сектор за пренареждане, е единствено към пет % от общия контракт, който е на стойност към 17 млн. лева и визира цялата зона 4.

Столичният кмет осведоми, че за гарантиране на качественото осъществяване при повторното пренареждане е поискала да бъдат взети повторни проби от проблематичните сектори. " Ще бъде образуван експертен съвет, в който каним едни от най-хубавите експерти, които да дадат своето мнение за метода на разпореждане, по този начин също и специалисти от чужбина от градове, с които работим в положително партньорство ", сподели Фандъкова. Тя чака експертният съвет да предложи решение, което, несъмнено, да бъде по-късно в съгласие с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).

Тя напомни, че по нейно настояването преди години и след утвърждението на СОС, жълтите павета бяха оповестени за културна полезност. " Разрушаването на културна полезност е не просто неприемливо, това е закононарушение по Наказателния кодекс ", заяви градоначалникът и добави, че е дала случая на прокуратурата. Кметът направи този коментар по отношение на видео, публикувано в общественото пространство, на което се вижда по какъв начин един от майсторите на обекта унищожава павета в устрема си да ги намести.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР