Санкт Петербург отбеляза с военен парад 75-ата годишнина от освобождението

...
Санкт Петербург отбеляза с военен парад 75-ата годишнина от освобождението
Коментари Харесай

Русия отбеляза с военен парад 75-ата годишнина от освобождението на Ленинград

Санкт Петербург означи с боен церемониал 75-ата годишнина от освобождението на града (тогава Ленинград) от нацистката обсада през Втората международна война, съобщи Асошиейтед прес.

Обсадата продължава повече от две години, до момента в който на 27 януари 1944 година Червената войска отблъсква силите на Третия райх. Оценките за броя на жертвите варират, само че съгласно историците над 1 милион поданици на града стават жертва на въздушния и артилерийски обстрел и глада. По време на войната множеството поданици са оцелявали с дажби от единствено 125 грама самун дневно и каквато още храна са успеели да купят.

Над 2500 бойци и 80 военни машини участваха в парада при температури от към минус 18 градуса. В парада участваше и именитият танк Т-34, изиграл основна роля в успеха над нацистите и станал знак на смелостта и страданието на нацията по време на войната. Освен историческо въоръжение на парада беше показана и модерна бойна техника, в това число ракетни комплекси "Искандер-М ". Парадът приключи с осъществяване на авиационна група за върховен пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

По мотив годишнината от повдигането на блокадата съветският президент Владимир Путин постави цветя пред паметника "Родината-майка " на Пискарьовското мемориално гробище. Той нееднократно е посещавал гробището в деня на годишнината от пробива на обсадата. По традиция Путин посещава и братската могила, където е заровен брат му Виктор, умрял по време на обсадата. По това време братът на настоящия президент е на 1 годинка. Самият Путин е роден след края на войната, през 1952 година
Кремъл заяви през днешния ден, че президентът е подписал декрет, с който се отпускат 150 милиона рубли (2,3 милиона долара) за основаването на нова експозиция в държавния музей на обсадата.

,,Днес скърбим за починалите при отбраната на Ленинград, които с цената на живота си раздраха блокадата. Спомняме си за тези, които работеха в обсадения град, които, рискувайки всичко, доставяха самун и медикаменти по Пътя на живота ", написа министър председателят Дмитрий Медведев в обществените медии
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР