Санин е регион в Япония, който не носи съвременния образ

...
Санин е регион в Япония, който не носи съвременния образ
Коментари Харесай

„Без неон и небостъргачи“: Санин - органични ферми, вековни практики и среща с богове

Санин е район в Япония, който не носи актуалния облик на страната - няма билбордове, неонови реклами, небостъргачи или препълнени кръстовища. Той е част от основния остров на страната – Хоншу, на който се намира и столицата Токио.

Според легендите Санин е обичано място в света за срещи с боговете, на което към момента се организират вековни практики, разгръща се на над 14 000 квадратни километра и разполага с органични ферми и неповторима природа. В него може да намерите пустиня, скали, изход на морския бряг, планини, сняг и горещи извори.

Повечето задгранични гости в никакъв случай не го виждат. Известната високоскоростна железопътна система на Япония не минава през Санин. Пътуването до него обаче си заслужава, разяснява Си Ен Ен.

В района се намират двете минимум обитаеми префектури в Япония - Шимане и Тотори, които се намират сред Японско море и северната част на планините Чукогу. Само 1 милион от 125-те милиона поданици на Япония живеят в Санин. „ Коджики “ - значим шинтоистки текст от осми век, разказва района като годишно място за събиране на боговете.

Една трета от историите в текста се развиват в района, а префектурата Шимане е посочвана за родното място на сакето.

Земя на боговете

Приказки от японската митология се вплитат в Санин. Там се намира едно от най-важните светилища за страната - Изумо Тайша, на което са правени годишни срещи с боговете. Днес посетителите му се молят за обич и брак. В него се намира най-известното и огромно шименава в Япония - въже, което тежи 4,5 тона и се употребява за ритуални практики. На всеки няколко години локални доброволци го оплитат на ръка.

Друго място в Санин, за която се счита, че е посещавано от боговете, е близкият плаж Инаса, който е и обект от международното завещание на ЮНЕСКО в Японско море. Той е прочут с мекия си песъчлив бряг, на който се намира скалата Бентен – Джима. От нея се открива съвършена панорама към сияйните залези на плажа.

Естествена хубост без тълпи

В Санин има всичко - от планини до пустини, от водопади до брегови линии. В района се намира крайбрежието на Урадом, което е дълго 14,5 км и е част от народен парк. В него ще намерите, естествени скали, пещери и скални арки. Мястото е извънредно уместно за каяк, гмуркане с шнорхел, падълборд или просто туризъм.

В района се намира и единствената пустиня в Япония, известна като дюните на Тотори. Вълнистият пясък, който се разгръща на 16 км, е подобаващ за карането на сандборд, само че тези, които въпреки всичко избират сноуборда и ските, могат да се качат и върху тях единствено на 97 км западно от пустинята. Там се намира планината Дайсен, която е латентен вулкан и е част от планинската верига Чикогу. Най-високата ѝ точка е 1729 метра.

През по-топлите месеци Дайсен е подобаваща за пешеходен туризъм и катерене. Върхът може да бъде следен и от Кайке Онсен - курорт с горещи извори в района.

В Санин се намира и интернационално възхваляваният музей на изкуствата “Адачи “, прочут с големите си градини. Проектиран да бъде „ жива картина “, той е определян за най-хубавата обичайната градина в Япония в продължение на 20 години от The Journal of Japanese Gardening. Мястото изпреварва даже най-посещаваните градини в Токио и Киото.

В района се намира и храмът Нагейредо - дървен будистки храм, чието постигане е мъчно. То е лицето на планината Митоку, която е осеяна със стотици скали. На алпинистите е неразрешено да го доближават сами, а и обувките им би трябвало да бъдат оценени като безвредни, с цел да получат позволение за него.

Как се стига до Санин

Можете да се качите на високоскоростен трен от Токио до град Окаяма, където да се прехвърлите на районните линии. Пътуването е елементарно – с едно прехвърляне, само че дълго, продължителността му е към шест часа.

Много пътешественици, които желаят да посетят Санин, потеглят от Осака или Хирошима, което може да понижи пътуването до към три-четири часа.

Друг вид е да вземете вътрешен полет от Токио до едно от районните летища в Санин - в градовете Изумо и Йонаго.

Единствените директни интернационалните направления, които сега обслужват Санин, са от Хонконг (чрез Hong Kong Airlines) и Сеул (чрез Air Seoul), само че туристическата организация на района желае да го свърже със света с повече интернационалните полети.

От някои градове можете да употребявате и автобусен транспорт до района. Колите чартърен също дават опция да достигнете Санин.

Относителното му усамотение затруднява достъпа до него, само че тъкмо и това го прави толкоз заслужен да бъде опознат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР