Санчес казва, че негов приоритет е сформирането на стабилно правителство

...
Санчес казва, че негов приоритет е сформирането на стабилно правителство
Коментари Харесай

Испанският парламентарен вот: Санчес е и победител, и губещ

Санчес споделя, че негов приоритет е " сформирането на устойчиво държавно управление и правенето на политика за богатството на болшинството испанци "

Победителят и губещият в парламентарните избори в Испания в неделя е един и същи - и.д. министър председателят Педро Санчес. Той свика повторния избор, с цел да укрепи позициите си, откакто опитът му да събере задоволително поддръжка за сформирането на държавно управление се провали. Но в последна сметка в този момент получи по-малко депутатски места и по-малко варианти спрямо изборите през април.

" Санчес завоюва лотарията през април. Кой на негово място би хвърлил билета, отказал парите и почнал нова игра шест месеца по-късно с вярата за по-голяма облага ", пита Politico. Въпреки че неговите социалисти завоюваха, те претърпяха загуби и като цяло резултатът не е добър за и.д. премиера. Радикалната левица Podemos записва стесняване на резултата, което значи, че няма изрично ляво болшинство. Докато дясната Народна партия възвърне огромна част от местата, които загуби през април. " Ако политическата невъзможност би трябвало да се разплете, на Санчес може да му се наложи да потърси поддръжката на Народната партия или може да се зададат следващи избори ", твърди Военновъздушни сили. Същевременно възходът на крайнодясната партия Vox значи, че тя ще се опита да задава дневния ред вдясно. Което ще подкопае опитите на Санчес да откри компромис по каталунския въпрос.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Факторът " Каталуня "

" Социалисти побеждават, само че са отслабени, Podemos пада, Народната партия и Vox са във напредък, а демократичната Ciudadanos претърпя провал ", обобщава в. El Pais. Социалистите нямат болшинство със 120 места в 350-местния Народното събрание, което е с три по-малко спрямо април. Народната партия има 88 места, което е покачване от 66 в предходния избор. Vox е с 52 места, при 24 преди шест месеца. Това бяха четвърти избори за четири години в страната, като вотът през април не докара до изрично болшинство и социалистите се съумяха да сформират съдружно ръководство.

Една от главните тематики, доминирали вота, бе каталунската рецесия, която измести забавящия се стопански напредък, пенсиите и безработицата. Скорошното принуждение по улиците на Барселона по едно и също време възпламени отцепническите настроения и усили гнева на останалите испански гласоподаватели. Смята се, че Vox са били измежду облагодетелстваните от каталунския проблем и от мощните антисепаратистки настроения в други райони на Испания. Лидерът на партията Сантяго Абаскал показва: " Днес патриотичната опция се консолидира в страната, което изисква национално единение и възобновяване на конституционния ред в Каталуня ".

Същевременно Санчес споделя, че негов приоритет е " сформирането на устойчиво държавно управление и правенето на политика за богатството на болшинството испанци ". Лидерът на Podemos Пабло Иглесиас декларира: " За следващ път протягаме ръка към социалистите и Санчес. Готов съм да стартира договаряния още в понеделник ".

Podemos е възможен политически съдружник на социалистите, само че коалиция сред тях въпреки всичко няма да реализира нужните за болшинство 176 места. Същевременно поддръжката за Ciudadanos се сви до едвам 10 места спрямо 57 през април.

Трудностите пред обединението

Изборите преди шест месеца доведоха до невъзможност, защото партиите не съумяха да сформират коалиция до крайния период през септември, поради което се стигна до повторния избор. За да се образува в този момент коалиция, ще се наложи съюз с по-малките националистически партии.

Без подозрение Народната партия и Vox ще се опитат да извлекат най-голяма изгода от резултатите. Политик от консерваторите към този момент разяснява, че Санчес " би трябвало да стартира да мисли за отдръпването си ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР