Сана Марин - младостта на власт Преди тя да оглави кабинета

...
Сана Марин - младостта на власт
Преди тя да оглави кабинета
Коментари Харесай

Избори и във Финландия на 2 април: трима в битка за премиерския пост


Сана Марин - младостта на власт

Преди тя да оглави кабинета в края на 2019 година, малко на брой в чужбина знаеха името на финландската министър-председателка. И даже в страната ѝ единици познаваха своята министърка на превоза със непретенциозен генезис, станала на 34 години най-младата премиерка на планетата.

Четири години по-късно тя доби международна популярност - печатът пишеше под едри заглавия и за твърдите ѝ позиции против Русия, и за видеозаписите, показващи какъв брой темпераментно танцува.

Сана Марин остава измежду водещите фигури на европейската млада армия, даже спрягат името ѝ за постове в Брюксел, в случай че изгуби вота в неделя.

Във Финландия мненията за нея са разграничени.

Някои утвърждават триумфите ѝ в битката с КОВИД-19 и приобщаването на страната към НАТО. За други тя си остава " празнуващата Сана ", чиято обвързаност към младежкия метод на живот с празненства по питейните заведения и празненства в формалната резиденция вреди на служебните ѝ отговорности.

При всяко състояние, съгласно анкетите тя е най-популярната премиерка на 21-и век.

Орпо - цивилизован реакционер

Петдесет и три годишният Петери Орпо, лидер на десноцентристката Национална съдружна партия, е най-опитният от тримата претенденти с най-големи шансове.

Депутат от 2007 година, той три пъти е бил министър.

Вървейки по стъпките на татко си във финландската десница, Петери Орпо има дипломи за висше обучение по политически науки и по стопанска система, която е приоритет в акцията му.

" Искаме да спрем да усилваме дълга ", изясни той наскоро пред Агенция Франс Прес, по време на протест.

Той упреква Сана Марин, че е харчела безсистемно и за четири години е нараснала държавния дълг от 63 на 74 процента; създал е проект за понижаване на разноските, възлизащ на 6 милиарда евро.

Не е за поверие какъв брой дълго е издържал този спокоен мъж в един безсърдечен политически свят.

През 2016 година Орпо си извоюваръководния пост в партията в борба с още по-опитния някогашен министър председател Алекс Стуб, само че съумя да я изведе едвам на трета позиция на парламентарните избори от 2019 година

Видимото му успокоение от време на време е коз във водените пламенни диспути, само че оратори с по-остър език като Сана Марин постоянно го слагат натясно.

Той прави и гафове, наложи се да вземем за пример да сервира извинения, че е осъдил " крясъците " на две представителки на конкурентни политически сили по време на диспути - думи, с които си бе навлякъл обвинявания в сексизъм.

През 2017 година Орпо отхвърли да продължи да ръководи взаимно с партия " Финландците ", само че този път остава отворен за възможен алианс с тази националистическа и антиимигрантска мощ.

Въпреки ясните им различия във връзка имиграцията, Европейски Съюз и климата, двете партии " имат доста общи неща ", съобщи той.

И даже да не излезе отпред в неделя, анализаторите му предсказват централна роля, защото се обрисува Орпо да бъде нужен и за социалдемократите, и за националистите, с цел да образуват болшинство.

Пура - националистка и вегетарианка

Със своите чаши зелени смутита, станали неин признак, и предишното си на гласоподавател природозащитник, 45-годишната Рика Пура е по-представителна от своя предходник на водещия пост в партия " Финландците " - националистка и антиимигрантска, която е измежду крайнодесните в Европейския парламент.

След разочароващи резултати на локалните избори от 2021 година тя наследи поста от Юси Хала-ахо, фен на огнестрелните оръжия, наказан за разпалване на расова ненавист.

Майка на две деца, русокоската с външен тип, напомнящ за стилната къща BCBG (Би Си Би Джи) води неполитическа графа в " Инстаграм ", отдадена на обичаните ѝ вегетариански храни.

Изгубила майка си на 12-годишна възраст, в тийнейджърските си години Пура избира за идея отбраната на околната среда.

После обаче се увлича по съчиненията на Юси Хала-ахо.

Евроскептичната ѝ партия концентрира акцията си върху апели против имиграцията, сочейки за негативен образец прилежаща Швеция, където се развихря война сред банди от имигранти.

" Наблягаме върху последствията от рисковата имиграционна политика ", сподели тя пред Агенция Франс Прес по време на акцията си.

В изявление за националната телевизия тя показа, че антиимигрантските ѝ позиции са свързани с тормоз, търпян от нея на млади години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР