Самоубийствен атентат пред руското посолство в афганистанската столица Кабул в

...
Самоубийствен атентат пред руското посолство в афганистанската столица Кабул в
Коментари Харесай

Двама руски дипломати загинаха при атентат в Кабул

Самоубийствен атентат пред съветското посолство в афганистанската столица Кабул в понеделник умъртви двама членове на личния състав на посолството и минимум един афганистански граждански, а Москва жигосах случилото се като " недопустим терористичен акт ", предава Associated Press.

Експлозията е избухнала на входа на консулската работа на съветското посолството, където афганистанците чакат вести за визите си, съгласно съветското външно министерство и държавната осведомителна организация РИА Новости. Руски посланик е излязъл от постройката, с цел да извика имената на претендентите за визи, когато е избухнала детонацията, сподели организацията, съобщи news.bg.

Никой до момента не е поел отговорност за гърмежа, последният от поредност офанзиви, откогато талибаните заеха властта преди година, смъкнаха подкрепяно от Запада държавно управление и вкараха режим, сходен, на този, който бяха открили преди да бъдат свалени от власт от обединението ръководена от Съединени американски щати след атентатите от 11 септември 2001 година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова детонацията " терористичен акт, безусловно недопустим ". Той сподели пред кореспонденти по време на ежедневната си конференция, че " в този момент главното нещо, което би трябвало да се направи, е да се получи информация от място за случилото се с нашите дипломатически представители ".

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че посолството е засилило сигурността си след офанзивата и че са били привлечени " спомагателни сили на талибанските управляващи ", в това число ръководената от талибаните разследваща работа.

" Да се надяваме, че уредниците на този терористичен акт и неговите причинители ще бъдат осъдени ", сподели Лавров.

Руското външно министерство заяви, че детонацията е избухнала тъкмо пред входа на консулската работа на посолството. " Неизвестен войник е задействал взривно устройство ", споделиха от министерството. " В резултат на офанзивата двама членове на дипломатическата задача бяха убити, има и жертви измежду афганистанските жители.

Халид Задран, представител на началника на полицията в Кабул, сподели, че минимум един граждански е погубен и че други 10 са ранени.

Задран сподели, че в детонацията е взел участие нападател самоубиец. Той сподели, че атентаторът е бил видян от силите за сигурност, преди да успее да се приближи до хората, чакащи пред посолството. Той акцентира, че силите за сигурност са простреляли нападателя. Не е ясно дали нападателят е съумял да задейства детонацията, преди да бъде убит, или стрелбата е детонирала експлозивите.

Въпреки, че до момента никой не е поел отговорност, съмнението пада върху екстремистката формация " Ислямска страна " (ИД). Местният филиал на ИД ускори офанзивите против талибаните и цивилни, откакто някогашните бунтовници превзеха страната предходната година, до момента в който войските на Съединени американски щати и НАТО бяха в последния стадий от изтеглянето си.

Въпреки че Москва е признала талибаните за терористична формация и ги забранила на съветска земя, талибаните имат посланичество в Русия и тяхна делегация участва на неотдавнашния интернационален стопански конгрес в Санкт Петербург.

Руският президент Владимир Путин сподели в края на юни, че Русия се пробва да построи връзки с талибаните и че Русия желае всички етнически групи в Афганистан да вземат участие в ръководството на страната.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР