Самотна светла ивица сняг се откроява сред есенните багри в

...
Самотна светла ивица сняг се откроява сред есенните багри в
Коментари Харесай

Ски през есента? В Австрия се води разгорещен дебат

Самотна светла линия сняг се откроява измежду есенните багри в Австрия, само че ранното разкриване на ски пистата е подложено на критика от бранителите на околната среда, оповестява " Франс прес ".

Ски сезонът в европейските Алпи нормално стартира от средата на ноември, само че в стилния курорт Кицбюел в Западна Австрия 700-метровата писта, която употребява миналогодишен сняг, действа от предишния уикенд.

Според запалянковците, изключително младите състезатели от района, практикуването на ски спорт през октомври е късмет, който не трябва да се пропуща. За крилото на австрийските Зелени в Залцбург обаче това е " просто гротескно " в епохата на климатичните промени.

Склонът Рестеркогел, който е на надморска височина от 1800 метра, употребява сняг от предходния сезон, който се съхранява под изолиращо, непромокаемо платнище. Много курорти в Австрия, Швейцария и френските Алпи употребяват този способ, с цел да са сигурни, че ски сезонът ще стартира в точния момент на фона на все по-голямата неустановеност поради повишаващите се температури.

Докато планините са огрявани към момента от есенното слънце при температури от към 15 градуса, не могат да се употребяват оръдията за неестествен сняг.

Спестяваме вода и сила, защото това е сняг, който не би трябвало да произвеждаме, споделя Йозеф Бургер, началник на компания ръководеща курорта " Бергбан Кицбюел " (Bergbahn Kitzbuehel).

За пета поредна година пистата е пусната през октомври. Тя е първата, която стартира да действа в страната, като се изключат австрийските глетчери, където към този момент ски сезонът е открит.

Организаторите споделят, че търсенето за тази писта е огромно в курорт, който всяка година провежда фамозната Световната купа по ски алпийски дисциплини. Пистите в района на Тирол и Залцбург ще проработят последователно сред ноември и декември и ще работят до края на март.

Това не са температури за ски, съобщи във връзка пуснатата писта в Кицбюел представителят на Зелената партия в Залцбург Йозеф Шайнаст. Драматично е в светлината на дебата за климата да се прави каквото и да е, като се употребяват изкопаеми горива. Той слага под подозрение въглеродната равносметка от моторите на машините, употребявани за построяването на пистата.

Бургер обаче отхвърля рецензиите, като споделя, че не са справедливи. Разбирам, че бяла лента по средата на трева не е по усета на всеки, само че това, което вършим, е екологично и икономично, споделя той.

В събота към 800 души използваха ски лифта, а през идните седмици няколко национални тима ще упражняват на Рестеркогел.

Австрийското поделение на Световния фонд за дива природа уточни в изказване, че целият зимен туризъм би трябвало да бъде преосмислен, а " страната би трябвало да се върне към корените на зимните спортове, свързани с природата ".

Зелените могат да слагат въпроса на по-широко разискване, откакто партията им бе подкрепена на парламентарните избори през септември и може да стане съдружен сътрудник на консерваторите на Себастиан Курц.

Промените обаче ще са сложни. Ски спортът е надълбоко затвърден в австрийската просвета, а секторът обезпечава 99 хиляди работни места. По продадени карти за лифтове Австрия е преди всичко като ски дестинация в Европа. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР