Самостоятелната изложба на младия артист в пространството за съвременно изкуство

...
Самостоятелната изложба на младия артист в пространството за съвременно изкуство
Коментари Харесай

Визуалният артист Вълко Чобанов превръща храненето в изкуство

Самостоятелната галерия на младия актьор в пространството за модерно изкуство УниКредит Студио, е премия,която през 2021 година той печели от Фондация „ Стоян Камбарев “ и УниКредит Булбанк.

 

Тя се състои от една единствена инсталция, продуцирана от механизацията на повтаряемите (не)възможности и баналности на сегашното.

 

Въпроси като – консумирането на изкуство, оценяването на художествено наличие, референциите в процесите на творчеството и процесите на възприемането на изкуство, пазарът на изкуство, работата на актьора, ролята на публиката, ролята на куратора, ролята на мецената, смисъла на премията, успешността на създателя, философията и естетиката, известната просвета, както и връзката сред изброените – са в основата на вълнението на създателя, когато основава този план.

 

Аудиторията бе превзета редом от образното разбиране на изложбата – като с това проблематизират равнищата на своята функционалност и фикционалност. В последна сметка в споделеното прекарване на откриването на галерия, създателят и публиката дружно основават действителността на плана. Преди това той е единствено артистично желание.

 

“Какво е кетъринг? ” Произходът на кетъринг-културата стъпва на британската дума “cater ”. Корените й са в края на 16 в. със значение на “доставчик ” и произлиза от старофренската “acateor ” – покупател или “acater ” – закупувам. В поредност от публични акомодации дефинициията на “cater ” през днешния ден e ясно разпознаваема по света като “осигуряване на храна и питиета (за събитие) ”.

 

Бизнес на покупко-продажба, стъпващ на имитацията като своя прикрита норма и мултипликацията като жадувано улеснение. Какво ще е събитието и какви ще са обезпечените хранителни запаси по формулировка няма значение. Формалността на гостоприемството слага “кетърирането ” в нишата на сполучливия маркетинг проект за обслужване и лишава преживявнето от обслужваното събитие за сметка на самото обслужване.

 

„ В релационното изкуство публиката се преглежда като общественост. Вместо творбата на изкуството да е среща сред фен и обект, релационното изкуство основава срещи сред хората. Чрез тези срещи смисълът се създава групово, а не в пространството на самостоятелното ползване. T.e. с този план сътворявам „ обществена статуя “ (термин въведен от Бойз) – процесът на хранене като самото изкуство “, споделя актьорът Вълко Чобанов.

 

За Вълко Чобанов:

 

Вълко Чобанов е образен актьор и самостоятелен куратор. Роден през 1991 година в Пловдив. Завършил е Сценография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив и Дигитални изкуства в Националната художествена академия - София.

 

Работи в медиите живопис, видео арт и пърформанс. Първата му независима галерия „ Inorganic / Organic “ е осъществена с поддръжката на премията „ Гауденц Б. Руф “ и показана в Coffee & Gallery Cu29, Пловдив, през 2017 година

 

От началото на 2022 година Вълко Чобанов осъществя няколко независими изложения: „ An Otherworldly Backup Plan For A Vicarious And Accidental Visit to An Ineffable After Party “ показана през март в ИСИ-София, последвана от „ A Carefree Visit to A Vain Party “, показана през юни в lo3eto – и двете с куратор Ваня Грозданова, както и „ Cleanse All Your Sorrows “ - показана през август в Posta. През годините е взел участие е в разнообразни групови изложения и планове в България и чужбина.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР