Самопровъзгласилата се Либийската национална армия (ЛНА), командвана от Халифа Хафтар

...
Самопровъзгласилата се Либийската национална армия (ЛНА), командвана от Халифа Хафтар
Коментари Харесай

Мини война за петрол в Либия

Самопровъзгласилата се Либийската национална войска (ЛНА), командвана от Халифа Хафтар - най-влиятелната фигура в Източна Либия, разгласи "голямо нахлуване " за прогонване на съпернически групировки от петролни обекти в североизточните елементи на Либия, съобщи AFP.

В четвъртък въоръжените групировки нападнаха петролните терминали в Рас Лануф и Ал Седра (в сърцето на така наречен "Петролен полумесец " на Либия), на към 650 км източно от столицата Триполи, към този момент развалени от сходни дейности през 2016 и 2017 година

Президентът на либийската Национална петролна компания (НПК) Мустафа Санала предизвести преди няколко дни за заплаха от "национално злополучие ", в случай че спирането на износа вследствие на офанзивите продължи.

"Предприехме огромна атака с поддръжката на военновъздушните сили за прогонване на милициите на Ибрахим Джадран и съдружниците им ", съобщи представителят на ЛНА военачалник Ахмед ал Месмари.

Джадран, който в предишното командваше корпуса Охранители на петролните съоръжения, отговарящ за сигурността в Петролния пълумесец, постоянно насочва провокации както към управляващите в Триполи, по този начин и към тези в Източна Либия. Той съумя да блокира износа на нефт от региона в течение на две години, преди да бъде пропъден от ЛНА през септември 2016 година

В четвъртък Джадран разгласи във видео, че е образувал съюз, с който счита да си върне контрола над петролните обекти.

Националната петролна компания предизвести през вчерашния ден за риск от екологична злополука поради пожар в петролен контейнер, обиден от боевете при терминала в Рас Лануф.

В четвъртък Наказателно-процесуален кодекс заяви, че стопира износа от Рас Лануф и Ал Седра поради насилието и прикани за неотложно и абсолютно евакуиране на милициите на Ибрахим Джадран.

В петък шефът на компанията сподели, че дневното производството на нефт може да спадне до 400 000 барела.

Преди рухването на режима на Муамар Кадафи през 2011 година Либия, за която петролът е жизненоважен, произвеждаше по 1,6 милиона барела дневно. След рухването на режима производството на недопечен нефт понижа до една пета от тогавашното количество, преди в края на 2017 година още веднъж да се ускори и да надвиши един милион барела на ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР