Самолетните полети - под контрола на ДАНС. Тази антитерористична мярка

...
Самолетните полети - под контрола на ДАНС. Тази антитерористична мярка
Коментари Харесай

Самолетните полети минават под контрола на ДАНС

Самолетните полети - под контрола на ДАНС. Тази антитерористична мярка е заложена в законодателни промени, които Министерският съвет гласоподава на днешното си съвещание.

Авиокомпаниите ще предават данни за пасажерите си до 48 часа преди излитането, в случай че полетът е постоянен и 24 часа по-рано за полетите, които не са по график.

Ще се рапортува датата на резервацията, по какъв начин е платена, датата на пътуването и цялостния маршрут, имената, датата на раждане на пасажера, адреса и телефона му.

ДАНС има право да следи самолетните резервации от началото на 2016 година, а в този момент пълномощията на службата се уголемяват.

С предлаганите от държавното управление промени се вкарват в целокупност условията на Директива (ЕС) 2016/681 по отношение на потреблението на резервационни данни на пасажерите за попречване, откриване, следствие и наказателно гонене на терористични и тежки закононарушения. Според националната правна уредба, Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни на пасажерите в страната, транспортирани по въздух, е част от структурата на ДАНС.

Законопроектът планува актуализиране, съгласно директивата, на листата на закононарушенията, за предотвратяването, разкриването, следствието и наказателното гонене на които се дават и обработват резервационни данни на пасажерите. Уреждат се случаите на взаимно потребление на кодовете на полети. Определят се периоди за предаване на данните от въздушните превозвачи или упълномощени снабдители на услуги на Националното звено. Въвежда се фигурата на длъжностното лице по отбрана на данните. Урежда се редът за даване или продан на резервационни данни с националните звена или други способени органи на държави-членки на Европейски Съюз, с Европол или с трети страни, както и даването на статистическа информация на Европейската комисия.

Извън условията на директивата е планувано обвързване за даване на Националното звено и на данни за екипажа. Целта е да се основат по-големи гаранции за отбрана на националната сигурност.

В плана са включени и разпореждания, усъвършенстващи регламента на активността на Агенцията и статута на нейните чиновници. Предвижда се изключение от конкурсното начало за постъпване на работа в ДАНС във връзка с лица, които са държавни чиновници в Министерство на вътрешните работи, МО, в службите за сигурност и за публичен ред, в случай че дават отговор на условията и след документално единодушие на ръководителя на Агенцията и ръководителя на съответната работа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР