Самолетите няма да пристигат един по един, а на подразделения.

...
Самолетите няма да пристигат един по един, а на подразделения.
Коментари Харесай

Украинските ВВС очакват десетки изтребители западно производство

" Самолетите няма да идват един по един, а на подразделения. Във военновъздушните сили подразделението е най-малко ескадрила, у нас тя се състои от над 12 самолета, а при нашите западни сътрудници този брой доближава и до 18 ", сподели по украинската телевизия Юрий Игнат, представител на Военновъздушни сили на Украйна.

По думите му по този начин " като начало на Украйна могат да бъдат предоставени няколко десетки самолета за решение на настоящите задания ".

Игнат съобщи това, откакто на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима президентът на Съединени американски щати Джо Байдън всъщност проправи пътя за даване на Киев на изтребители американско произвеждане F-16. До този процес се стигна след отправяни месеци наред претенции за това от украинския президент Володимир Зеленски.

Според Украйна наличието на самолетите F-16 ще обезпечи по-добра отбрана на войските ѝ, ще понижи загубите им и в последна сметка може да докара до по-бързото привършване на войната.

Вашингтон поддържа взаимни съюзнически стратегии за образование на украински водачи на F-16. Обучението най-вероятно ще се организира в Европа през идващите месеци. Англия, Дания, Нидерландия обявиха, че се включват в програмата.

На това Москва отговори, че, в случай че доставят на Украйна изтребители F-16. Думите са на съветския заместник-министър на външните работи Александър Грушко, казани през вчерашния ден.  " Във всеки случай това ще бъде взето поради във всички наши проекти и ние разполагаме с всички нужни средства за реализиране на поставените цели ", сподели той.

Западните страни се пробват да се освободят от по-старите самолети F-16, като купуват по-новите F-35. Стана известно да вземем за пример, че от Португалия и Норвегия.  

Междувременно Естония и Латвия обявиха, че желаят да закупят немската система с ракети със междинен обхват за противовъздушна защита ИРИС-Т. Това разгласи естонският министър на защитата Хано Певкур в Рига след диалози с латвийската си сътрудник Инара Мурниеце, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Двете балтийски страни имат намерение да стартират общи договаряния с " Дил Дифенс " (Diehl Defence), немския производител, с наклонността през лятото да се подписа контракт, сподели Певкур.

Ако договорката стане факт, първите системи могат да застъпят на бойно дежурство през 2025 година, откакто бъде построена нужната инфраструктура и бъдат подготвени военнослужещите, които ще ги обслужват.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР