Самолети за половин милиард долара, които са летяли около една

...
Самолети за половин милиард долара, които са летяли около една
Коментари Харесай

Разхищения, измами за милиарди - какво остави след себе си САЩ в Афганистан?

Самолети за половин милиард $, които са летяли към една година. Огромен хотел за 85 млн. $, който по този начин и не беше открит и се намира в окаяно положение, написа

Камуфлажни униформи за афганистанската войска, чийто съвременен десен би коствал спомагателни 28 млн. $. Здравно заведение, посочено като ситуирано в Средиземно море…

Това е част от каталога с недоволства за "разхищение, машинация и корист " против напъните на Съединените щати за възобновяване на Афганистан - старания на обща стойност 145 милиарда $ за 20 години - направени от основния контрольор на самите Съединени щати за войната. Но задълбочените одити, в които се разказват тези констатации, в по-голямата си част са изключени от интернет по искане на Държавния департамент, базирайки се на съображения за сигурност.

Общата стойност на войната съгласно Пентагона е 825 милиарда $, което е най-ниската оценка: даже президентът Джо Байдън цитира оценка, съгласно която сумата е над два пъти по-голяма - повече от 2 трилиона $, като тази цифра включва дълготрайните разноски, като да вземем за пример грижите за ветераните. Лихвите по дълга към този момент възлизат на стотици милиарди.

Усилията за възобновяване на стойност 145 милиарда $ не бяха задоволително добре следени, което накара Конгреса да сътвори през 2008 година специфичен общоприет контрольор за възобновяване на Афганистан (SIGAR). Критиците настояват, че SIGAR разгласява тримесечни отчети, които по това време се радваха на по-малко внимание, в сравнение с съответстваше на разноските, които разглеждаха, и че от време на време Пентагонът им отхвърляше нужната информация - изключително когато ставаше въпрос за оценка на сигурността в страната.

Говорител на Държавния департамент съобщи пред CNN, че са помолили SIGAR "временно " да отстрани отчетите заради "опасения за сигурността и сигурността по отношение на продължаващите ни старания за евакуация ". Те прибавиха, че SIGAR има право да ги възвърне, "когато сметне за належащо ".

Следват 10 забележителни случая, лишени от идентификационни данни, събрани от CNN през годините.

1) Зимното одеяло за Кабул

Електроцентралата "Тарахил " е въведена в употреба през 2007 година като авариен генератор за столицата, ако доставките на електрическа енергия от Узбекистан бъдат компрометирани.

Огромна, съвременна конструкция, тя работи с турбини, захранвани с дизелово гориво, доставени от марков инженерен колос. Има една измама: Афганистан разполагаше с нищожни лични ресурси от дизел и трябваше да доставя горивото с камиони, което правеше работата на централата прекомерно скъпа.

Изграждането на самото оборудване струваше 335 млн. $, а годишните разноски за гориво се изчисляваха на 245 млн. $. В последната оценка на SIGAR се споделя, че в най-хубавия случай потенциалът на обекта е бил употребен единствено на 2,2 %, защото афганистанското държавно управление не е могло да си разреши горивото. USAID отхвърля коментар.

2) Флотилия от товарни самолети за половин милиард $, която хвърча в продължение на една година

Новосъздадените военновъздушни сили на Афганистан се нуждаеха от товарни самолети. През 2008 година Пентагонът избра G222 - аероплан, предопределен за политане и кацане по неравни писти. През тази първа година, съгласно изявление на ръководителя на SIGAR Джон Сопко, който се базира на офицер от USAF, самолетите са били доста натоварени.

Но … самолетите били видяни от SIGAR едвам, когато Сопко ги забелязал паркирани на летището в Кабул и попитал какво вършат там.

Шест години след стартирането на публичната поръчка 16-те самолета, доставени в Афганистан, бяха продадени за скрап за 40, 257 милиона $. Цената на плана е 549 милиона $.

3) Щабът на морските пехотинци в пустинята за 36 милиона $, който нито е желан, нито употребен

Сопко съобщи в речта си, че този надзорен център с повърхност 64 000 кв. м в Хелманд е въплъщение на това, че когато един план стартира, той постоянно не може да бъде спрян.

През 2010 година морските пехотинци усилват броя на бойците в Хелманд, най-смъртоносната част на Афганистан. Като част от това изпитание е посочено построяването на команден и надзорен център в главната база Кемп Ледърнек, макар че Сопко си спомня, че командирът въз основата и двама други генерали от морската пехота са декларирали, че той не е нужен, защото няма да бъде приключен задоволително бързо.

Сопко сподели, че мисълта за връщане на отпуснатите от Конгреса средства е била "толкова отвратителна за командването, което е сключвало контракти, че той въпреки всичко е бил издигнат. Обектът в никакъв случай не е бил употребен, Кемп Ледърнек е бил предаден на афганистанците, които са го изоставили ".

Той е коствал 36 млн. $, в никакъв случай не е било употребен и наподобява по-късно е бил разграбен от афганистанците, които също по този начин в никакъв случай не са се появили, с цел да го употребяват.

Майор Робърт Лодуик, представител на Министерството на защитата, съобщи, че отчетът на SIGAR съдържа "фактологични неточности ", възрази против това, че в него се загатва за "злоупотреби " от страна на някои офицери, и съобщи, че сумата от 36 млн. $ включва спомагателни разноски като пътища до щаба.

4) 28 млн. $ за несъответствуващ камуфлажни униформи

През 2007 година се поръчват нови униформи за афганистанската войска. Афганистанският министър на защитата Вардак декларира, че желае необичаен камуфлажен десен - "Spec4ce Forest ", от канадската компания HyperStealth.

Поръчани са общо 1,3 млн. комплекта, като всеки от тях коства 43-80 $, за разлика от в началото плануваните 25-30 $ за замяна на униформите. Униформите в никакъв случай не са били тествани или оценени в полеви условия, а в Афганистан има единствено 2,1 % горско покритие.

В показанията си Сопко съобщи, че закупуването на униформите с патентован модел е коствало на данъкоплатците спомагателни 28 млн. $, а през 2017 година SIGAR предвижда, че различен избор на модел би могъл да спести евентуални 72 млн. $ през идващото десетилетие.

Говорителят на Министерството на защитата Лодуик съобщи, че отчетът "надценява " разноските и "неправилно дискредитира цената на определения вид десен ", като добави, че огромна част от боевете в Афганистан се водят в гористи региони.

5) 1,5 милиона $ на ден за битка с производството на опиат

Съединени американски щати харчат по 1,5 млн. $ на ден за стратегии за битка с опиатите (от 2002 година до 2018 г.). Според последния отчет на SIGAR през 2020 година производството на опиат е повишено с 37% спрямо миналата година. Това е третият по величина рандеман от началото на воденето на статистика през 1994 година

През 2017 година производството е било четири пъти по-голямо от това през 2002 година Говорител на Държавния департамент означи, че "талибаните са главният фактор, който способства за запазването на мака през последните години " и "че талибаните са поели ангажимент да забранят опиатите ".

6) 249 млн. $ за недовършен път

Обширният околовръстен път към Афганистан беше финансиран от голям брой безплатни средства и донори, възлизащи на милиарди в хода на войната. Към края на плана за 233-километров сектор в северната част на страната, сред градовете Кесар и Ламан, са раздадени 249 млн. $ на реализатори, само че са издигнати единствено 15% от пътя, оповестява одит на SIGAR.

Между март 2014 година и септември 2017 година в този сектор не е имало строителство, а положението на издигнатото се е влошило, се споделя в заключението на отчета. USAID отхвърля коментар.

7) Хотел за 85 млн. $, който по този начин и не е открит

В непосредствена непосредственост до посолството на Съединени американски щати в Кабул беше поръчан просторен хотелски и апартаментен комплекс, за който държавното управление на Съединени американски щати даде заеми на стойност 85 млн. $.

През 2016 година SIGAR заключи, че "85-те милиона $ под формата на заеми са изчезнали, постройките в никакъв случай не са били приключени и са необитаеми, а посолството на Съединени американски щати в този момент е насила да обезпечава защита на обекта с спомагателни разноски за американските данъкоплатци ".

Одитът заключава, че изпълнителят е дал нереалистични обещания, с цел да обезпечи заемите, и че клонът на американското държавно управление, който е направлявал плана, в никакъв случай не е посетил обекта, както и компанията, която по-късно е наета да управлява плана. Говорител на Държавния департамент съобщи, че те не са управлявали строителството и то е било "частно начинание ".

8) Фондът, който похарчи повече за себе си, в сравнение с за Афганистан

През 2009 година Пентагонът сътвори Оперативната група за бизнес и стабилизационни интервенции (TFBSO), разширена от Ирак и включваща и Афганистан, за чиито интервенции в Афганистан Конгресът отдели 823 млн. $.

Повече от половината от действително изразходваните от TFBSO средства - 359 млн. от общо 675 млн. $ - са "изразходвани за непреки и спомагателни разноски, а не непосредствено за планове в Афганистан ", заключава SIGAR в одита си.

Те са прегледали 89 от подписаните от TFBSO контракти и са открили, че "7 контракта на стойност 35,1 млн. $ са подписани с компании, в които някогашни чиновници на TFBSO работят като висши ръководители ".

Одитът също по този начин стига до заключението, че фондът е похарчил към 6 млн. $ за подкрепяне на кашмирената промишленост, 43 млн. $ за станция за компресиран природен газ и 150 млн. $ за първокласни вили за своите чиновници.

Говорителят на Министерството на защитата Лодуик съобщи, че SIGAR не упреква никого в машинация или корист със средства, обърна внимание на "слабостите и минусите " в одита и съобщи, че "28 от 35-те плана на TFBSO са постигнали или отчасти са постигнали плануваните цели ".

9) Здравното заведение в морето

В отчет от 2015 година за финансирането на здравни заведения в Афганистан от USAID се споделя, че над една трета от 510-те плана, чиито координати са посочени, не съществуват на тези места. Тринадесет от тях "не са се намирали в Афганистан, а един е бил ситуиран в Средиземно море ". Тридесет плана "са били ситуирани в провинция, друга от тази, която USAID оповестява ".

И "189 не демонстрират никаква физическа конструкция в границите на 400 фута от обявените координати. Малко по-малко от половината от тези локации не демонстрират физическа конструкция в границите на половин миля от регистрираните координати. " В одита се споделя, че USAID и афганистанското министерство на опазването на здравето могат да обезпечат "надзор над тези уреди, [ако] знаят къде се намират ". USAID отхвърля коментар.

10) Най-малко 19 милиарда $ са изгубени поради "разхищения, измами и злоупотреби "

В отчет от октомври 2020 година беше показана стряскаща обща сума за войната. По това време Конгресът е отпуснал 134 милиарда $ от 2002 година насам за възобновяване на Афганистан.

SIGAR е съумял да прегледа 63 милиарда $ от тях - съвсем половината. Заключението им е, че 19 милиарда $ от тях - съвсем една трета - са "загубени заради разхищаване, машинация и корист ".

Говорителят на Министерството на защитата Лодуик съобщи, че те и "няколко други министерства и организации на държавното управление на Съединени американски щати към този момент публично са оспорили някои от тези отчети като неточни и подвеждащи " и че заключенията им "изглежда не регистрират разликата сред напъните за възобновяване, които може да са били ръководени погрешно умишлено/недобросъвестно, и тези старания, които по време на отчета просто не са постигнали стратегическите цели ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР