Самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще пристигат

...
Самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще пристигат
Коментари Харесай

Испански самолети Eurofighter пристигат за съвместна мисия по охрана на въздушното ни пространство

Самолети Eurofighter от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще идват у нас за взаимна задача с българските Военновъздушни сили по защитата на въздушното ни пространство, разгласи на брифинг в Министерският съвет служебният министър на обраната Димитър Стоянов, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Очакваме от 1 ноември да дойдат нашите сътрудници от Испания с до осем самолета Eurofighter, които ще останат до 23 декември “, уточни министър Стоянов.

„ Това е взаимно носене на дежурство по защита на въздушното ни пространство, не е единствено носене от испанските Военновъздушни сили. Практикували сме го и различен път. Правено е с Испания, правено е и с Италия “, напомни Стоянов.

Министър Стоянов разгласи още, че през днешния ден Министерският съвет е взел още две значими решения, свързани с отбранителните качества на страната ни.

„ Едното решение беше за основаване на набирателна сметка по плана за самолетите F-16. Това беше един от уговорките, които пое министерството, когато встъпихме в служба. Тази сметка е от изключителна значимост за Министерство на защитата, защото знаете, че в края на годината остават едни финансови средства, които се връщат в централния бюджет. С тази набирателна сметка финансовите средства ще останат в Министерство на защитата и те ще бъдат разнообразни и отделени от средствата, които се отпускат всяка година “, разяснява той.

Министърът разгласи, че второто решение, взето от служебния кабинет през днешния ден, е обвързвано със основаването на сметка във Федералната аварийна банка в Ню Йорк. „ Такива две решения на Министерския съвет има през 2021 година и 2022 година, само че заради прекратяването на активността на 46-ото и 47-ото Народни събрания тези решения са останали без последици. В резултат на това България е изгубила над 10 млн. щатски $. Това са ужасно доста средства за Министерството на защитата и дават глътка въздух във връзка с модернизацията “, сподели още Димитър Стоянов.

Той напомни, че разкриването на сметката става по силата на интернационален контракт, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

„ По-този метод ще осигурим рентабилност от финансовите средства, които бяха импортирани предплатено по контракта за F-16 през 2019 година в размер на 1,2 милиарда щатски $ “, посочи Стоянов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР