Самолетът Roc на Stratolaunch Systems се счита за най-големият в

...
Коментари Харесай

Най-големият самолет извърши най-дългия си полет


Самолетът Roc на Stratolaunch Systems се смята за най-големият в света
(снимка: Stratolaunch Systems)

Н ай-големият аероплан в света, Roc на Stratolaunch Systems, извърши на 13 януари девети тестов полет с първообраз на потребен товар. Това беше и най-дългият полет на самолета, траял цели 6 часа.

Roc, или Stratolaunch Model 351, има обсег на крилата от 117,3 м и по време на полета носеше първообраз на хиперзвуков планер Talon-A. Освен рекордната дълготрайност на полета, самолетът за първи път напусна въздушното пространство на пустинята Мохаве.
още по темата
Roc излетя от аерокосмическия полигон Мохаве в югоизточна Калифорния в петък сутринта и кацна там шест часа по-късно, в 17:51 локално време.

Според представители на Stratolaunch, по време на полета самолетът е достигнал височина от 6860 метра. Предишният тестов полет на Roc се организира през октомври предходната година.

Тестовете с потребен товар по програмата Captive-carry с хиперзвуков планер Talon-A, закрепен на стълб, са подготовка за идващия стадий – проби с обособяване на Talon-A от Roc и следващо кацане. Очаква се тези опити да стартират в края на годината, заяви Space.

Закари Кревор, основен изпълнителен шеф и президент на Stratolaunch, означи напредъка в графика на тестванията. По неговите думи, компанията е доста покрай идващия стадий, който включва обособяване на хиперзвуковия аероплан Talon-A от пилона и началото на изпитателните му полети.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР