Самолетът е сравнително малък — дълъг едва 21 метра. Но

...
Самолетът е сравнително малък — дълъг едва 21 метра. Но
Коментари Харесай

Кога отново свръхзвуковите самолети ще покорят небесата?

Самолетът е относително дребен — дълъг едвам 21 метра. Но след извънредно тежка година за авиационната промишленост, той символизира огромна стъпка напред като първият частен свръхзвуков аероплан, написа Deutsche Welle.

Всеки различен свръхзвуков аероплан до през днешния ден — европейският Конкорд, който летеше до 2003 година, както и руският Ту-144, който не се употребява от 1999 година насам, както и множеството военни самолети — бяха основани с помощта на милиарди от държавните хазни.

Денвърският стартъп Boom Supersonic е друг. Компанията показа първия построен частно свръхзвуков аероплан предишния октомври. XB-1, който има единствено едно място, носи прякора Baby Boom.

Тази година той ще стартира дълга процедура по проби в пустинята Мохаве в щата Калифорния. Първоначално той ще лети с Мах 1.3 (или 1 600 км/ч). Целта е аеродинамичната идея да бъде потвърдена, а по-късно моделът да бъде създаден в по-голям мащаб с опция да транспортира до 75 пасажери. До втората половина на актуалното десетилетие той би трябвало да се трансформира в правоприемник на Конкорд, който превозваше 100 пасажера.
 Boom Supersonic XB-1
Източник:

Boom Supersonic XB-1

Overture, както ще се споделя бъдещият модел, би трябвало да може да изминава дистанцията от Лондон до Ню Йорк за три часа и половина с Мах 2.2 (около 2 700 км/ч) — или по-бързо от Конкорд. Компанията дава обещание и да създава нужното гориво по въглеродно безпристрастен способ.

Иновативният аеродинамичен дизайн и пониженото тегло дава обещание и заглушаване на свръхзвуковия гръм, което ще разреши на самолетите да летят над сушата, което все още е неразрешено.

Преди Overture да успее да полети, той би трябвало да се изправи пред редица провокации.

Засега наподобява, че различен, по-малък свръхзвуков бизнес джет, който ще може да транспортира сред 8 и 16 пасажера, ще успее да полети пръв. Aerion Supersonic работи по него от 2002 година Засега нито един модел на компанията не е летял, само че неотдавна тя разкри обновената си идея на AS2. Първият полет може да е още през 2024 година, а доставките да стартират през 2026 година Достигайки едвам Мах 1,4, той ще е по-бавен от Конкорд.

Експерти виждат бъдеще за компанията, която към този момент построява индустриални линии във Флорида. " В Aerion са и задоволително умни, с цел да се насочат и към военния пазар ", споделя Бернд Либхард, инженер в German Aerospace Center.

Компанията към този момент има подписан контракт и с General Electric, която ще създава мотора Affinity — първият нов мотор за свръхзвукови скорости от над пет десетилетия насам.

През март компанията направи и още едно известие, което изненада промишлеността. До края на десетилетията Aerion желае да произве AS3, който ще може да транспортира до 50 пасажера на разстояние до 13 000 км със скорост от Мах 4 (5 000 км/ч) или даже повече.

Това би означавало, че самолетите могат да доближат хиперзвукови скорости (над Мах 5). Най-бързият аероплан сега е военният Lockheed SR-71 Blackbird, който може да се движи с 4 000 км/ч (Мах 3,3). Той съумя да измине дистанцията от Ню Йорк до Лондон за два часа с презареждане по време на полет.

Според основния изпълнителен шеф на Aerion най-привлекателна е скоростта от Мах 4,5 — тя разрешава полет от Съединени американски щати до Япония за два часа. И в това време заобикаля част от провокациите, свързани с материалите и охлаждането.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР