Самолет със 172-ма пътници едва не беше свален от сирийската

...
Самолет със 172-ма пътници едва не беше свален от сирийската
Коментари Харесай

Русия обвини Израел, че Сирия едва не свалила неин пътнически самолет

Самолет със 172-ма пасажери едвам не беше свален от сирийската противовъздушна защита, отразявала израелска въздушна офанзива покрай Дамаск. Това заяви Министерството на защитата в Москва, представено от съветските медии.

Самолетът " Еърбъс " А320, летящ от Техеран за сирийската столица, направил в следствие изключително кацане в следената от Русия авиобаза Хмеймим, Латакия (западна Сирия).

" Само с помощта на бързите дейности на диспечерите на летището в Дамаск и ефикасната работа на автоматизираната система за ръководство на въздушния трафик " самолетът е изведен от зоната, в която е щял да бъде изумен от сирийската противовъздушна защита, се споделя в известието, представено от РИА " Новости ".

Говорителят на съветското министерство на защитата военачалник Игор Конашенков съобщи, че след 2 ч. тази заран четири израелски изтребителя F-16 нанесли удари с осем ракети " въздух-земя " по предградията на сирийската столица, без да навлизат в сирийското въздушно пространство. В отговор сирийските държавни сили задействали зенитните ракетни комплекси на Противовъздушна отбрана. В този миг пътнически " Еърбъс " А320 правил заход за кацане на интернационалното летище в Дамаск.

Израел не разяснява офанзивата, за която оповестиха още нощес медии в страната - не е процедура да се удостоверяват или отхвърлят настоящи или преди малко завършили интервенции. Армията и държавното управление обаче са потвърждавали, че стотици удари са осъществени в Сирия против ирански цели и такива на проиранската шиитска група " Хизбула " в опит да се попречи на доставки на оръжия.

Сирийският център за правата на индивида в това време оповестява, че ударът е бил против цели на сирийската арми и милиции, подкрепяни от Иран, край столицата Дамаск, а 23-ма души са убити, написа Би Би Си. Сирийската организация САНА твърди друго - вследствие на удара единствено са потърпевши осем души.

Изглежда, курсът на самолета се е трансформирал рано сутринта съгласно очевидци, въпреки за него да не се знаят детайлности. Според уеб страницата Flight Radar обаче той е летял от Наджаф в Ирак, а не от Техеран.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР