Самолет с 226 кубински лекари потегли днес от Боливия за

...
Самолет с 226 кубински лекари потегли днес от Боливия за
Коментари Харесай

Куба връща от Боливия 226 свои лекари след отстраняването на Моралес

Самолет с 226 кубински лекари потегли през днешния ден от Боливия за Куба, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Медиците се връщат назад в родината си по решение на управляващите в Хавана, които не утвърждават краткотрайното боливийско държавно управление.

Полковник Роландо Милярес, началник на Интерпол за централния департамент Санта Крус, съобщи пред локални медии, че самолетът на Кубана де авиасион (Cubana de Aviacion) е потеглил от град Санта Крус с 226 лекари, които се прибират вкъщи си.

Този контингент е част от 725-те кубински жители, които извършват действия по линия на съдействието сред двете страни в разнообразни браншове и които Куба реши да изтегли назад по искане на новите боливийски управляващи.

Вчера Хавана разкритикува ареста на шестима кубинци в Боливия, които съгласно нея са били " оскърбителен " упрекнати, че финансират демонстрациите против краткотрайното държавно управление на Жанин Анес. Тези шестима жители са част от кубински медицински контингент, назначен от боливийското държавно управление да взе участие в локалните здравни грижи.

Първото външнополитическо решение на 52-годишната сенаторка от десницата Жанин Анес беше да признае в четвъртък ръководителя на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела, загърбвайки досегашното съюзничество сред Моралес и президента социалист Николас Мадуро.

Досега Куба и Венецуела бяха единствените районни съдружници на Ево Моралес, който подаде оставка в неделя, откакто армията се отвърна от него. По-късно той получи политическо леговище в Мексико.

Дългогодишна традиция е Куба да изпраща лекари в чужбина, само че това е и главен източник на доходи за хазната й, следван от туризма и изпратените пари от кубинските имигранти за техните фамилии.

Към края на 2018 година над 34 000 кубински лекари и парамедици са работили в 66 страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР