Самолет Boeing C-40C, превозващ на борда, кацна във вторник на

...
Самолет Boeing C-40C, превозващ на борда, кацна във вторник на
Коментари Харесай

Пелоси кацна в Тайван

Самолет Boeing C-40C, пренасящ на борда, кацна във вторник на летище Сонгшан в Тайпе в Тайван, до момента в който напрежението сред Вашингтон и Пекин продължава да нараства , оповестява " Файненшъл таймс "

С това посещаване Пелоси стана първият водач на Камарата на представителите, който посети Тайван от 1997 година Китай обаче даде обещание по-рано, че решението й ще има " съществени последици ".

Според известия от китайските държавни медии изтребителите Су-35 на страната са пресекли Тайванския проток , до момента в който самолетът на Пелоси е кацал в Тайпе, без да изяснят задачата им .

Междувременно Пелоси беше забелязана да влиза безвредно в пространствата на летището с екипа си .

Самолетът на американските военновъздушни сили, пренасящ Пелоси и нейната делегация, не излетя непосредствено от предходната спирка в Куала Лумпур до Тайпе, като предприе необятно отклоняване през Борнео и Филипините .

Мея Ноуенс, специалист по " Китайската народоосвободителна войска " в мозъчния концерн Международен институт за стратегически проучвания, сподели, че самолетът може да се е отдалечила от небето над Южнокитайско море - което Китай от ден на ден милитаризира - тъй като КНА е почнала да разполага ракети на изкуствени острови , които биха могли да съставляват риск за самолета.

Часове преди Пелоси да дойде, китайският външен министър Уанг И упрекна Съединени американски щати, че провокират проблеми и обезмисля политиката си " Един Китай ", съгласно която те признават мнението на Пекин, че Тайван е част от Китай.

Предполагайки, че пътуването е посочило " лицето на принудител на Съединени американски щати пред света ", той разказа Вашингтон като " най-големия унищожител на мира през днешния ден ".

Въпреки че Китай заплаши да нахлуе , в случай че Тайпе за неопределен срок откаже да се подчини под негов надзор, някои военни специалисти настояват , че военната позиция на Пекин се стреми да обезкуражи американско-тайванския ангажимент, а не да стартира навлизане . Те настояват, че Китай и Съединени американски щати са решени да избегнат ескалация .

Пелоси отлетя за Тайван след възраженията на Белия дом , който поддържаше, че визитата й излишно ще увеличи напрежението с Пекин , което към този момент е извънредно високо.
 Министерство на външните работи на Китай: Съединени американски щати минават всички граници на разрешеното по тайванския въпрос
Министерство на външните работи на Китай: Съединени американски щати минават всички граници на разрешеното по тайванския въпрос

Москва е солидарна с Пекин по този въпрос
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР