Самоковската фирма ЕТАС-Строй-Янко Славчев“ спечели обществена поръчка за смяна на

...
Самоковската фирма ЕТАС-Строй-Янко Славчев“ спечели обществена поръчка за смяна на
Коментари Харесай

Преустройват къщата музей Д-р Мара Малеева в Говедарци

Самоковската компания ЕТ„ АС-Строй-Янко Славчев “ завоюва социална поръчка за промяна на предопределение и ремонт на съществуващи здания за музей в туристически информативен център с етнографска експозиция. Договорът е на стойност 218 318 лв. без Данък добавена стойност, обезпечени от с план по Програмата за развиване на селските региони.

Предстои да се извърши главен ремонт на известната къща на доктор Мара Малеева, която е била доктор в селото при започване на 40-те години на предишния век. Ще се реставрират общо три здания.
Започна монтирането на ледена пързалка в Самоков
От през днешния ден стартира монтирането на ледената пързалка в центъра на града. Кметът Владимир Георгиев разиска със чиновниците слагането на пър...

Главната от тях е някогашната къща-музей на доктор Малеева с повърхност от 130 кв. м, която ще бъде преустроена в туристически информативен център. Съседна сграда с повърхност от 71 кв. м ще бъде превърната в етнографски музей. Предвижда се третата постройка да е с обслужващи функционалности.

В туристическия информативен център ще се обособи зала за проявление на локалните културно-исторически забележителности и на естествените благосъстояния на региона. Центърът ще бъде обзаведен със модерна компютърна, аудио и образна техника. Ще се инсталира и устройство за нанагорнище на стълби, с цел да се сътвори налична среда за хората в инвалидни колички.

Бившата къща-музей е с присъща архитектура, а от вътрешната страна впечатлява с доста забавен и изцяло непокътнат таван с дърворезба и необятни стаи. Съхранени са както мраморът на пода, по този начин и автентично пано от разноцветна мозайка. Планирано е там да се провеждат и разнообразни културни изяви.

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР