Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие,

...
Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие,
Коментари Харесай

Военният министър: Саможертвата в името на Родината не е ахраизъм

" Саможертвата в името на Родината не е единствено историческо разбиране, не е архаизъм,койтотрябва да загатваме на годишнини. Саможертвата в името на нацията е достолепие, присъщо за хората, които обичат България. Илинденско-Преображенското въстание демонстрира, че националната идея си коства, единствено когато сме дружно и обединени " - Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов пред десетките потомци на бежанците от Одринска Тракия и патриоти от цялата страна, които нощес се стекоха в сърцето на Странджа, с цел да отдадат респект към паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Снощи с тържествена зара-проверка в местността Петрова равнища, бе маркирана 119-тата годишнина от оповестяването на въстанието.

" Дълг на всеки българин е да пази загатна за саможертвата на своите предшественици ", сподели военният министър. Въстанието от 1903 година, уточни той, е най-масовата демонстрация на проведеното национално-освободително придвижване след Априлското въстание. 119 години по-късно грижливо пазим паметта на своите предшественици, които са ни оставили светли образци за всеотдайност, уточни министърът. И напомни ролята на българската армия в Илинденско-Преображенското въстание - начителна част от офицерския, подофицерския и войнишкия състав от тогавашното Княжество България напущат военната кариера, с цел да вземат участие в четите за освобождението на Македония и Тракия.

" Оставам с вяра, че още веднъж ще бъдем мощни дружно, че и отсега нататък ще има светли образци за воля и мощ на духа, чест и достолепие, които поколенията да помнят и следват ", акцентира военният министър.


На тържествената заря инспекция министърът на защитата одобри почетния строй от представителни военни подразделения от Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от град Айтос.

Събитията са под патронажа на президента и висш главнокомандващ на Въоръжените сили. В формалната гала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на преображенци участваха още и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова, представители на Съюза на тракийските сдружения в България, потомци на тракийските и македонските българи от всички краища на страната.

Какво сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в историческата околност Петрова равнища, чуйте в звуковия файл:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР