„Само за три години в затвора натрупахме доста добър капитал,

...
„Само за три години в затвора натрупахме доста добър капитал,
Коментари Харесай

Кралят на фалшификатите: с какво се занимава днес най-прочутият измамник в Германия

„ Само за три години в пандиза натрупахме много добър капитал ", споделя пред организация ДПА Волфганг Белтраки, един най-известните измамници в Германия. Точно преди 10 години към него се разгоря един от най-големите кавги, свързани с подправянето на художествени творби в Германия. Той е упрекнат в подправянето на минимум 50 платна на популярни художници. Белтраки, който е наследник на църковен художник, въпреки да няма художествено обучение, дълги години сполучливо рисува картини „ в стила " на скъпоструващи майстори на класическия модернизъм, представяйки ги за незнайни оригинали. Изкуствоведите не изпитвали никакви подозрения и картините се продавали във водещите международни аукционни къщи, дори музеи ги купували. Белтраки и брачната половинка му Хеленe са разкрити едвам през 2010 година.

На 21 октомври 2011 година съдът в Кьолн осъди Белтраки на шест години затвор с опцията да излежи периода при свободен режим, а Хелене получава 4-годишна присъда. Семейството излиза от съда със седем евро в джоба - без жилище, без телефон, без банкова сметка, без кола, само че пък със отговорности от 20 милиона евро. „ Насочете гения си към легалния бизнес ", ги поучава съдията. Покрай абсурда Белтраки става медийна звезда. Още до момента в който е в пандиза дава изявленията, взе участие в документални филми и написва две книги. Но какво прави през днешния ден?

„ Спасителят на света " в стила на Ван Гог

Белтраки излиза от пандиза предварително - през 2015 година. И както наподобява, се е отказал от старите си занимания. Живее в Швейцария и с помощта на своя гений и на своята работливост печели по почтен път не по-малко, в сравнение с преди в ролята си на лъжец. Днес основава лични творби на изкуството и нови тълкования на остарели шедьоври в ателието си, което гледа към езерото Люцерн.

Актуалният му план е „ Спасителят на света ", приписван на Леонардо да Винчи. През 2017 година картината е продадена от съветския милиардер Риболовлев за 450 милиона $ - рекордна цена в историята на аукционите за живопис. Волфганг Белтраки рисува същия сюжет в стила на Ван Гог, Салвадор Дали или Анди Уорхол. И се грижи да отбрани надеждно творбите си от фалшификации - благодарение на система от неповторими NFT (незаменяем тоукън). 70-годишният Белтраки не е станал по-малко самонадеян. „ Днес съм един от най-скъпите художници в Европа. Някои от творбите са ми по-скъпи от тези на Базелиц. Само Герхард Рихтер ме бие на цени. " Картините на Рихтер се продават на търговете за милиони. А самият Белтраки дели творчеството си на интервалите от „ предходния и новия живот ".

Животът след „ нечуваната машинация "

Новите му картини могат да бъдат забелязани в баварското селце Унтерамергау, в галерията на бизнесмена и колекционер Кристиан Цот. Никой различен в Германия не излага Белтраки. „ Той няма по какъв начин да бъде оправдан - в случай, че по този начин и не е разкрил огромна част от своите имитации. Белтраки извърши нечувана машинация ", споделя пред ДПА Биргит Мария Щурм, ръководителка на Федералния съюз на немските галеристи.

Самият някогашен измамник не крие: „ От време на време виждам картините си, в това число в музеи ". Но няма никакво желание да ги разкрива. „ Защо да го върша? Картините са същински. Те имат експертна оценка, включени са в каталозите ", споделя Белтраки индиферентно. Днес той рисува по 20-50 картини годишно, към които колекционерите демонстрират огромен интерес. Търсени са и творбите от „ предходния му живот ". По думите на Белтраки, за 40 години той е „ основал " 300 творби на изкуството на повече от 100 майстори. За постигането на „ достоверност " са били употребявани остарели платна и се подправяли етикетите на гърба на картините. Белтраки в последна сметка е оголен посредством потреблението на бял титанов пигмент в картина от 1914 година, когато подобен пигмент просто не е съществувал.

Живот в жанра на комедията

Сега Белтраки има намерение да снима комедия за живота си. Предложили са му го няколко огромни американски кино компании и дори Netflix. В последна сметка по кино лентата ще работят немският продуцент Томас Шюли, взел участие в фотосите на кино лентата „ Името на розата ", и белгийският режисьор Жако ван Дормал, създател на комедията „ Най-новият завет ". Новият филм най-вероятно ще бъде коктейл от любовна история, престъпен сюжет и ирония. „ Няма по какъв начин да се гледа съществено на актуалния пазар на изкуство. Който го прави, би трябвало да се е побъркал ", твърди Белтраки.

Автор: Татяна Вайнман
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР