Само за седмица в Бургаско четирима души намериха смъртта си

...
Само за седмица в Бургаско четирима души намериха смъртта си
Коментари Харесай

Хулигани туристи или опасно море: Защо има много удавници това лято

Само за седмица в Бургаско четирима души откриха гибелта си във водни басейни.Трима се удавиха в морето, а мъж изгуби живота си в язовир. Повечето от случаите стават на неохраняеми линии или след края на работния ден на водните спасители. Кои са най-честите аргументи, които усилват черната статистика това лято – отговор потърси Цеца Алексова.

Случаите, които приключиха съдбовно на морето това лято, единствено в Бургаско са над 10. Въпреки, че доста постоянно морето наподобява безвредно, тъй като е равно като тепсия не трябва да се подценява, напомнят опитни водни спасители. В следобедните часове, когато вятърът провокира талази, то крие съществени рискове.  

„ Най-честите аргументи са непознаване на дъното и това, че хората не умеят да плуват. Втората причина е, че се къпят на неохраняеми зони, след приложимост на алкохол, след щедро хранене ”, изясни спасителят Петър Русев.

„ Някои възрастните получават инсулт и инфаркт във водата. Много от тях са със сърдечни проблеми и при налягането на водната маса получават сърдечен удар и вследствие се удавят ”, изясни спасителят Веселин Илиев.

Морето през август е рисково, тъй като тогава стартира т.нар мъртво течение. Много от летовниците не се преценяват нито с флаговата сигнализация по плажните линии, нито със препоръките на спасителите да не влизат във водата с надуваеми предмети.

А, непослушните се виждат и от летовниците. „ Не се доверяват на напътствията на спасителите, мислят че се бъзикат с тях. Влизат вътре с алкохол в ръка ”, описа екскурзиантът Петко Гетов.  

За да няма изненади, спасителите още веднъж напомнят следното:

„ Казваме на хората да идват на плаж до обяд, тъй като по-късно излиза вятър, има талази и морето стартира да дърпа ”.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР