„Само за руски“ бизнеси в тайландския Пукет предизвикват негативна реакция

...
Бангкок, Тайланд – Огромен приток на руснаци в Пукет предизвиква
Коментари Харесай

Бангкок, Тайланд – Огромен приток на руснаци в Пукет предизвиква негативна реакция от страна на местните жители на фона на оплакванията от процъфтяващото само за руски бизнес икономика, която обхваща всичко - от фризьорски салони до таксиметрови фирми.

Повече от 400 000 руснаци са пристигнали на тайландския туристически остров между януари и юли тази година, според властите, удвоявайки броя на посетителите преди войната на Русия срещу Украйна.

Мнозина са си осигурили визи за дългосрочен престой, закупуване на имоти и създаване на бизнес, за да избягат от икономическите сътресения и възможността да бъдат наборници след пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна.

През юли руският външен министър Сергей Лавров посети Пукет, за да открие ново консулство, за да се справи с нарастващия брой граждани, търсещи работа и свободно време на острова.

Нарастващото руско присъствие носи бърза промяна.

Цените на имотите скочиха, което, макар и благоприятно за тайландските собственици и брокери, направи по-трудно за наемателите да намерят достъпно място на острова.

Възникнаха само руски фирми, които често работят чрез приложения на руски език и работят с хора, работещи нелегално.

Също така има съобщения за руски сексуални работници, действащи покрай епицентъра на нощния живот на Bangla Road, главно за руска клиентела.

„Рублите остават при руснаците“

„Засегнати сме от тези руснаци, които дойдоха да управляват целия туристически бизнес“, каза Прают Тонгмусик, президент на клуба на шофьорите на микробуси в Пукет, който представлява 200 оператора на туристически микробуси, каза пред Al Jazeera.

„Те карат лични превозни средства, които не са регистрирани в тайландския транспортен отдел като сервизни превозни средства, качват туристи, които ги резервират чрез руско приложение, предлагайки почти 20 процента по-евтини такси от нас.“

„Те се грижат всички рубли да останат при руснаците“, добави Тонгмусик.

В местните страници във Facebook публикациите отразяват нарастващото безпокойство на местните жители, които се страхуват, че работните им места са застрашени и че тайландците стават на хартия собственици на туристически бизнеси от името на руски инвеститори.

Някои публикации включват снимки на руски таксиметрови пикапи и хора, за които се смята, че са руски работници.

„Тези момчета си го правят сами, ядат го сами“, каза един потребител на Facebook. „Руснаците крадат тайландски работни места. Нещата ще излязат извън контрол, ако не се справим с тях.“

На фона на нарастващото недоволство полицията на Пукет миналия месец обяви ареста на редица незаконни работници, някои от които бяха посочени от гневни местни жители.

„Арестувахме трима руски граждани, които отвориха фризьорски салон, след като получихме жалба, подадена от тайландски гражданин“, каза подполковник Тонгчай Матитам пред Ал Джазира. „Обвинихме ги в нарушаване на закона, като вършат работата, запазена само за тайландци.“

Съществуват също опасения, че притокът на руски пари може да бъде придружен от бизнес съперничество и престъпност.

На 8 юни имиграционните власти на Пукет арестуваха казахстанец по подозрение, че е застрелял руския бизнесмен Дмитрий Алейников, 44, посред бял ден, докато той седеше в колата си пред оживено кафене.

В понеделник 31-годишен руснак беше арестуван на курортния остров Ко Самуи за предполагаеми връзки с измамници, действащи извън Камбоджа.

Множество руски престъпници бяха задържани, докато се укриваха в други курорти, включително Патая, която през последните години си спечели репутацията на база за избягали фигури от руската мафия.

Докато властите в Пукет подчертават, че огромното мнозинство от руското население на Тайланд спазва закона, някои руснаци в Пукет изразяват загриженост, че тяхната националност е несправедливо изтъкната.

„Дори престъпниците, които хората виждат, може да не са руснаци“, каза за Al Jazeera руският експат Сергей Малинин, туроператор, който живее в Тайланд от 25 години.

„За тайландците всички те са руснаци, въпреки че може да са узбеки, украинци, грузинци“.

Малинин каза, че някои руснаци работят нелегално поради ограничителните закони на Тайланд за чуждестранни работници, но общата картина е нарастващите културни и икономически връзки между страните.

„Някои руснаци стават престъпници, защото нямат законна работа в Тайланд. Те не могат да получат повече визи… имат пари, но не могат да си намерят работа, единственият начин да останат е да нарушат закона“, каза той.

Същественият принос на руснаците към местната икономика е особено важен предвид бавното следпандемично възстановяване на туризма от Китай, който се бори със забавящата се икономика.

Продавачът на луксозни лодки Simpsonmarine Phuket каза, че най-големите му клиенти са руснаци, които купуват яхти на стойност много милиони долари, като броят на руските купувачи се е увеличил с 10-20 процента след войната.

На 15 август Туристическата асоциация на Пукет изпрати делегация в Санкт Петербург за пътно шоу, целящо да привлече приходи от около 1,7 милиарда долара от своя пазар номер едно, съобщават тайландските държавни медии.

Междувременно цените на недвижимите имоти се покачват, тъй като руснаците търсят домове далеч от конфликт, чийто край не се вижда.

„Пукет разполага с ограничено количество земя, така че недвижимите имоти на райския остров само ще поскъпват“, каза за Al Jazeera София Малигаева, руски агент по имоти, базиран в Пукет, добавяйки, че много клиенти купуват извън плана за 20-30 милиона бата ($565-$850 000).

„Клиентите са от Москва до Сибир, те все още имат бизнес в Русия или работят дистанционно, но искат семейството им да живее в Пукет с деца“, добави тя.

„Те разбират, че това е безопасно място.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР