Само за последните 2 дни случаите на маймунска шарка в

...
Само за последните 2 дни случаите на маймунска шарка в
Коментари Харесай

CDC: Само за два дни случаите на маймунска шарка в света са скочили с 24%

Само за последните 2 дни случаите на маймунска шарка в света са скочили с 24%. Това сочат систематизирани данни на Американските центрове за надзор на болесттите (CDC). Към 22 юни системата за наблюдаване на CDC e отчела 3308 случая, на 24 юни записаните случаи са към този момент 4106.

Трета азиатска страна – Тайван, рапортува за доказан случай на болестта, откакто болни бяха регистрирани в Южна Корея и Сингапур. В другия слабозасегнат континент – Африка, след Мароко за първи път бе засечен случай в Южноафриканската република.

Европа продължава да бъде епицентър на инфекцията, а случаите във Англия, която е преди всичко по брой инфектирани, не престават да нарастват и към този момент са 910. Следват Испания, Германия, Франция, Португалия, Италия.

Относително спокойна и с дребен брой инфектирани е ситуацията на Балканите. Три прилежащи на България страни – Румъния, Гърция и Сърбия, са докладвали дребен брой случаи, надлежно 6, 3 и 1, към този момент няма подадени данни за болни от Турция и Република Северна Македония.

Страната ни е докладвала за двама инфектирани, по информация от неделя на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев има още един подозрителен пациент, чийто резултат се чака.

Междувременно, след незабавно извършено съвещание на специалисти, СЗО заяви, че засилващото се разпространяване на маймунска шарка допълнително от 50 страни би трябвало да бъде деликатно следено, само че към този момент няма учредения да бъде обявявана световна здравна рецесия.

Кризисният комитет на СЗО съобщи, че доста аспекти на болестта са необикновени и призна, че маймунската шарка, която е ендемична в някои африкански страни, е била подценявана в продължение на години.

„ Макар че някои членове показаха разнообразни визии, комитетът реши единомислещо да посъветва генералния шеф на СЗО на този стадий да се уточни, че болестта не съставлява световна здравна криза”, се споделя в заключението на специалистите, участвалите в срещата

Въпреки това СЗО означи спешния темперамент на болестта и съобщи, че контролът на разпространяването ѝ изисква натоварен отговор.

„ Комитетът декларира, че случаите на маймунска шарка би трябвало да бъдат следени деликатно и оценката им да бъде преразгледана след няколко седмици. Преразглеждане може да бъде направено и по-рано при положение на нови развития “, се споделя още в мнението.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР