Само за осем дни българи събраха над половин милион лева,

...
Само за осем дни българи събраха над половин милион лева,
Коментари Харесай

Само за 8 дни: Българи събраха над половин милион лева за 120 генератора за Украйна

Само за осем дни българи събраха над половин милион лв., с цел да се обезпечат генератори за бедстващите без ток хора в Украйна.

С парите към този момент са закупени 120 генератора, които ще бъдат изпратени в бомбоубежища, лечебни заведения, институции и дребни бизнеси.

Хората са дарявали по 70 стотинки всяка секунда, пресмята уредникът на акцията Манол Пейков. Благодарение на тези средства ще бъдат обезпечени елементи както за огромни обитаеми места като Одеса, по този начин и за дребни градчета като Нетишин.

" Кметът беше изискал 43 генератора и аз му се обадих персонално да го запитвам за какво поръчката е такава огромна. Той ми сподели: " Имаме 64 бомбоубежища в града, в случай че нещо се случи, ние безусловно сме на метри от атомната електроцентрала. Мъничко нещо да има теч, това е мъртъв град, и би трябвало да екипираме всички тези бомбоубежища ", споделя Манол Пейков.

Един от дарените генератори към този момент е в Болград и е извършил задачата си. Там ток има единствено по четири часа и без елемента локалният кино фестивал е щял да бъде анулиран. Основателката на фестивала несполучливо е опитвала да купи генератор в България, до момента в който не се свързала с Манол Пейков.

" Нямаше генератори на никое място, където звънях, тъй като Манол ги е изкупил ", изясни Тетяна Станева.

Тетяна, която е бесарабска българка, съумява да вземе генератор от Русе, от снабдител със склад на улица " Русофили ".

" Ама се смяхме с него, споделям: " Маноле, аз не знам това е някаква подигравка на ориста, несъмнено би трябвало да е преименувате тази улица на улица " Генераторска ". Аз не знам още с какви думи да кажа благодаря ", споделя Тетяна.

Макар че акцията публично е завършила, постъпленията по дарителската сметка не стопират, а хора и организации отстъпват личните си елементи, с цел да бъдат изпратени на нуждаещите се в Украйна.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР