Само за няколко седмици украинските медии превърнаха Соледар от непревземаем

...
Само за няколко седмици украинските медии превърнаха Соледар от непревземаем
Коментари Харесай

Трите режима на работа на пиар-машината на Зеленски

Само за няколко седмици украинските медии трансфораха Соледар от „ непревземаем укрепен регион “ в „ никому непотребен град “. Какъв е смисълът от такива фрапантни промени в представянето на информацията, към каква публика са ориентирани и по какъв начин въобще работят главните механизми на военната пиар машина на кабинета на Зеленски?

„ Ситуацията е под наш надзор и ние решаваме по какъв начин най-добре да продължим в сходство с общия проект за защита. Следователно, в случай че напуснем Соледар, това няма да бъде бягство или обграждане, това е планово решение на командването ”. Така съветникът в украинското президентство Алексий Арестович формулира за рускоезичната публика пояснение на обстановката със изгубения от ВСУ Соледар.

В същото време до сутринта на 17 януари командването на ВСУ не призна загубата на града, макар че многочислени фотоси на справедлив надзор потвърждават противоположното. Създавайки илюзията за задържане на Соледар, чиновниците на ЦИПСО на въоръжените сили на Украйна даже съумяха да откраднат видеозаписа на ЧВК Вагнер от града, наслагвайки върху него собствен личен тон. „ И по този начин хранят публиката си “, разяснява военният специалист Борис Рожин.

Създаването на илюзии е един от козовете на военната пиар машина на ВСУ. След като Владимир Зеленски и другите експерти от студиото “Квартал-95 ” пристигнаха на власт, тя закупи забележителен дял творчеството. В експертната среда е признато да се подиграват с това, само че би трябвало да се признае, че сходни подходи са ефикасни, изключително в изискванията на осведомителния балон, който се сътвори в Украйна.

„ Медийната тактика на врага е да пробутва непрекъснато една тематика в продължение на три дни. Веднага щом хората стартират да изискват доказателство за нещо, се пуска нова партенка “, изяснява Андрей Масалович, пенсиониран подполковник от ФАПСИ, президент на консорциума “Инфорус ”.

Успоредно с тезата „ градът не е изгубен “, кабинетът на Зеленски стартира още две тези: „ това е планувано оттегляне “ и „ градът няма стратегическо значение “. „ Очевидно тези тези са били авансово готови, още в тези дни, когато украинските военни осъзнаха безнадеждното си състояние в това направление. И тогава към работата се причислиха експерти по антикризисен пиар ”, разяснява Андрей Манойло, лекар по политология.

Така Соледар, борбите за който се водят от август 2022 година, се трансформира от „ непревземаема укрепена зона “ в „ непотребен 10-хиляден град “, загубата на който е по-скоро триумф за ВСУ, в сравнение с проваляне, тъй като „ това ще разреши да се спасят фрагменти в армията “. И президентската администрация употребява три техники за съобщаване на такива гледни точки.

Първи банкет: Информаци онни консерви

„ Разпръскването на оперативни тези в медиите постоянно е съпроводено от стартирането на „ осведомителни консерви “ в медийното поле - те се отварят тъкмо когато популацията на Украйна би трябвало да бъде отвлечено от събитията на бойното поле, намалявайки вниманието към хода на военните дейности “, изяснява киевският политолог Алексий Нечаев.

На образеца на Соледар схемата наподобява по следния метод. Веднага откакто в мрежата се появиха отрицателни данни за ВСУ, Зеленски сътвори гръмък информативен мотив - лиши Виктор Медведчук и сътрудниците му от Радата от украинско поданство. Като се има поради фигурата на Медведчук и неговия характерен статус в руско-украинските връзки, задачата на „ консервите “ е ясна: „ Обсъждайте Медведчук, а не Соледар “, както загатва Зеленски.

Зеленски употребява фигурата на Медведчук и по време на дейната фаза на боевете за Мариупол, когато удостовери задържането на политика от СБУ, предлагайки разнообразни разновидности за размяната му. В последна сметка размяната въпреки всичко се реализира, само че през септември и при напълно друго военно-политическо състояние.

По същия метод офисът на Зеленски употребява оповестяването на нови описи със наказания, чийто график за утвърждение съответствува с неуспехите на ВСУ. Това включва и авансово направени описи на лица, които Киев е лишил или възнамерява да лиши от украинско поданство. И в случай че такива вести не са доста забележими за съветската аудитория, то в Украйна те се трансформират в трендовете на седмицата.

Техника две: Сегментиране на аудиторията

„ Освен това президентската администрация и други структури сполучливо работят върху сегментирането на целевите аудитории. За всяка група от популацията в и отвън Украйна се основава обособен набор от материали, аудио, фото и видео наличие, което регистрира главните страхове и желания на хората, изяснява Манойло. „ Западните социолози работеха върху това доста преди началото на спецоперацията, като сегментираха и съветската публика ”, припомня той.

За нея, съгласно Нечаев, работи на първо място Арестович. За това той употребява “Ютюб ” платформите на двама задгранични сътрудници: Марк Фейгин и Юлия Латинина, чиято обща публика на платформата е повече от 2,5 милиона клиенти. Това е сериозна ниша, в която врагът на практика няма съперници заради елиминирането на доста съветски и проруски канали на платформата.

„ Заедно с Арестович, неговият сътрудник от президентството Михаил Подоляк работи в същата посока. Той е чест посетител в ефира на някои от медиите в Рига, представящи се за съветска преса. Освен това и двамата представители основават лъвския дял от „ външното наличие “ на съветски, даже в случай че приказват на украински медийни платформи. Защо съветските медии не ги контраатакуват в придвижване е риторичен въпрос “, добавя Нечаев.

Освен това Арестович ловко имитира рецензии към украинските управляващи. Например, по време на боевете за Соледар той призна, че украинските военни са избягали от града, провокирайки интерес към цялостната версия на неговото изявление. Така той въвлича в персоналната осведомителна " фуния " представители на разнообразни публики, без значение от техните политически възгледи. Това включва и изказването на Арестович, че разрушаването на многоетажна постройка в Днепропетровск е станало вследствие на неточности в украинската система за противовъздушна защита. Това самопризнание апропо може да му коства кариерата, защото поради абсурда към думите му се наложи да напише молба за оставка.

За работа с украинската аудитория се употребяват радикално разнообразни разкази. В изискванията, когато опозиционните телевизионни канали са затворени, а различните гледни точки се прикриват от администрацията на “Ютюб ”, на терена се пускат закоравели радикали, които приказват за „ победи “ 24 часа в денонощието и приканват за „ подпалване на москалите “.

Но за западната аудитория се показва друга картина. Там говорещите украински се държат като елементарни воини, които са на път да победят, просто би трябвало да им се дадат повече пари и военно съоръжение. Този лайтмотив пронизва всяко изявление или тирада на Зеленски. За това приказват и другите представители на формален Киев.

Особено внимание заслужава украинският дипломат в Лондон Вадим Пристайко, който почтено призна в изявление за списание “Нюзуик ”: „ Губим хора надясно и наляво “. Благодарение на това Западът има „ неповторим късмет “: „ Няма доста народи в света, които биха си разрешили да пожертват толкоз доста животи, територии и десетилетия на развиване в името на успеха над върл зложелател “, сподели Пристайко. основаване на медийната атмосфера, от която Киев се нуждаеше.

Така пиар структурите на президентството на Украйна работят в три съществени посоки: украинско, съветско и западно. „ Всяко от тях има свои поднаправления, своя стратегия. Всички лектори са строго класирани - някои работят извънредно за Русия, други за локалната аудитория, а трети за Европа и Съединени американски щати. И всяка група употребява личен жанр, собствен език, собствен диалект. Представете си какъв брой експерти обезпечават действието на тази машина. Това е огромна, комплицирана и доста деликатна работа “, изяснява Масалович.

Трета техника: Превръщане на " провалянето " в " п обеда "

За това по какъв начин провалянето на въоръжените сили на Украйна в Соледар се трансформира в " победа ", се споделя нагоре. Но това не е единственият случай. Миналия юли украинскоезичните по сходен метод оправдаха загубата на Северодонецк и Лисичанск. Тогава Арестович назова случая „ знак на стратегическа мъдрост “, разчупвайки „ остарелия стандарт на Червената войска „ нито крачка обратно! “ и " раждането на национална военна школа ".

Ако „ провалянето “ не се трансформира в „ победа “, тогава за тези случаи има „ процедура за евакуация “. Именно този термин беше фиктивен от кабинета на Зеленски в миг, когато украинските националисти и военните от “Азовстал ” трябваше да се предадат и при сякаш техните условия. Така се роди митът за украинските „ герои от Мариупол “. Сега обаче малко хора си спомнят за тях.

Митологизацията на действителни или виртуални феномени (както в тази ситуация с „ Призракът на Киев “) е различен коз на президентската администрация. Лафът за „ съветския боен транспортен съд “ край Змийски остров към момента се считат за най-яркото достижение на врага в осведомителната война, когато предаването на украинските военнослужещи беше прекратено от фраза, извадена от подтекст по време на радио връзките.

По-късно обаче Зеленски персонално взе участие в церемонията по издаване на издадената от Украинските пощи марка с надпис „ Руски боен транспортен съд, отиди на...! “ Това се случи ден преди ракетният крайцер " Москва " да бъде съществено развален. Историята с марките обаче не свърши дотук.

Веднага след терористичната офанзива на Кримския мост ръководителят на “Укрпоща ” Игор Смилянски сподели в “Телеграм ” пример на марка, изобразяваща пламнал мост, а през ноември също разгласи стартирането на втора марка на Кримския мост, като че ли намеквайки за повтаряне на терористичната офанзива. Близо до киевската градска администрация беше сложена фотозона, първо с взривения Кримски мост, а по-късно, при започване на януари, с изображението на горящия Кремъл.

Вероятно основаването на пощенски марки би трябвало да се чака по различен мотив, в чест на „ бранителите на крепостта Бахмут “ - по този начин украинската и западна преса назовават гарнизона на ВСУ в Артьомовск, който търпи тежки загуби. Допълнителна естетика на легендата придава фактът, че Бахмут в действителност е учреден като цитадела по време на ръководството на Иван Грозни.

Как ще отговори Русия?

Според специалистите, в случай че при започване на СВО Русия беше обхваната от „ цунами от украинска агитация “, то до лятото обстановката се е нормализирала. Податливостта на руснаците към осведомителни пълнежи стана по-малка. „ През пролетта мнозина изпитаха суматоха, тъй като нямахме опит от живота в СВО. Днес сме приспособени към новите действителности. Чувствителността към дезинформация е намаляла. Тъпите и непохватни партенки към този момент не правят работа ”, счита Манойло.

Това обаче не е задоволително, прибавя Масалович. „ В отговор Русия би трябвало да пресъздаде системи за военна и културна агитация, да приспособява осведомителните центрове за това. Освен това е належащо да се съживят катедрите по военна публицистика в университетите “, означи специалистът.

„ Също по този начин е желателно интензивно да сътворяваме съветско наличие на разнообразни езици, в това число украински, като публикуваме нужните ни материали на недружелюбни към Русия уеб сайтове, насочвайки го към характерна публика. Усилията на “Спутник ” и РТ очевидно не са задоволителни. И в случай че врагът не се колебае да работи в неразрешените в Украйна „ Одноклассники “ и „ ВКонтакте “, за какво не се борим с него на неразрешените в Русия „ Facebook “, „ Инстаграм “ и „ Туитър? ”, обобщава Нечаев

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР