Само за няколко часа правителството е мобилизирало всички възможни институции,

...
Само за няколко часа правителството е мобилизирало всички възможни институции,
Коментари Харесай

Денков: Държавата е в пълна мобилизация в помощ на пострадалите от наводненията в Царево

Само за няколко часа държавното управление е мобилизирало всички вероятни институции, с цел да помогне на потърпевшите от тежкото наводняване в община Царево през днешния ден. Служители на няколко министерства работят на терен, с цел да овладеят последствята от бедствието и да защитят хората, оповестяват от държавната пресслужба.

На място са 11 екипа, 35 чиновници и 2 групи водолази от Регионална дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Бургас. Мобилизирани са в допълнение хидромоторните модули от Регионалните дирекции на пожарната в Кърджали и Стара Загора. Служители на жандармерията, регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас и на Гранична полиция вземат участие в евакуацията на хора. До момента от домовете им, от къмпингите и плажовете са изведени над 100 души. Обезпечават се сигурността и защитата по пътя от Приморско в посока юг.

В подготвеност за преодоляване на следствията от бедствието са и модулни формирования за битка с естествени бедствия от Министерството на защитата. Военното формирование от състава на командването за логистична поддръжка в Бургас обезпечава военнослужещи и високопроходима техника за доставка до потърпевшите региони на сухи хранителни пакети и питейна вода, обезпечени от регионалната администрация.

В битката с бедствието се включиха също министерствата на превоза и известията, на районното развиване и благоустройството, на околната среда и водите, на земеделието и храните.

Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) изпраща специалисти за огледи на провалите и подготовка на помощ за потърпевшите. Министерството на труда и обществената политика (МТСП) пусна електронна платформа за сигнали за бедстващи хора: https://www.mlsp.government.bg/signali-za-bedstvashchi-khora-v-obshchina-tsarevo. Екипи на ведомството ще спомагат на потърпевшите хора да подадат заявки за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лева Тя се отпуска за покриване на случайно зародили потребности след оценка на нанесените от пороя вреди. След подпомагането от АСП потърпевшите фамилии ще могат да аплайват за помощ до 2500 лева за закупуване на електроуеди и друга мебелировка от фонд " Социална протекция " на МТСП.

Служители на „ Напоителни системи “ ЕАД следят равнищата на реките и са в подготвеност за реакция при заплаха. На някои рискови места са подхванати ограничения за предварителна защита.

Звената на Министерство на регионалното развитие работят в денонощен режим до преодоляване на бедствената обстановка. Областно пътно ръководство – Бургас и „ ВиК “ - Бургас се включиха в отстраняването на последствията от наводненията. АПИ предприе незабавни ограничения за разчистване на републиканските пътища в региона на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета. Заради пропадналия мост и нарушената инфраструктура от склад в Сливен е обезпечен понтонен мост за потърпевшия район. Той ще бъде пренесен с няколко камиона.

Утре специалисти от Министерството на туризма ще проучва положението на хотелите от най-засегнатите региони и потребностите от настаняване.

Областният шеф на Бургас Пламен Янев провежда щаб за улеснение на връзката сред институции и жители. Работи се по доставката на над 1000 пакета за бедстващите хора от БЧК и донори. Силна поддръжка пристигна от доброволци от страната - в Царево се чакат 4 амфибии, 2 джипа и офроуд кола за спешна помощ, както и 13 изцяло екипирани доброволци, измежду които са 1 доктор и 3 парамедици. От съюза на парамедиците също са подготвени да се включат подготвени и дипломирани техни членове.

Премиерът акад. Николай Денков и заместник-министри от няколко министерства се включиха персонално в съвещание на спешния щаб в Царево довечера. Чрез медиите министър-председателят изпрати три значими известия до хората в района: да не влизат в морето в идващите 48 часа, тъй като е извънредно рисково и замърсено; да не употребяват водата от чешмите за питейни потребности, до момента в който в идващите няколко дни не се ревизира нейното качество; доброволците да се обръщат към спешния щаб в Царево, с цел да бъдат разпределени тук-там, където ще бъдат най-полезни.

Акад. Денков осведоми за двама починали – мъж и жена, и трима изчезнали – мъж и две дами. Не е ясно дали починалите са част от търсените.

Няма индикации за немарливост от страна на локалните управляващи, съобщи министър председателят във връзка с аргументите за бедствието. „ В този случай става дума за извънредно количество превалявания, което се случва доста рядко “, сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР