Само за месец ноември обажданията към Националната телефонна линия за

...
Само за месец ноември обажданията към Националната телефонна линия за
Коментари Харесай

През ноември: Над 2500 са обажданията на Националната телефонна линия за деца

Само за месец ноември позвъняванията към Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето(ДАЗД) са над 2500.

Подадени са 119 сигнала за дете в риск , като най-вече от тях – 40, са за занемаряване, 38 са за упражняван физически и душевен тормоз над дете, оповестяват от ДАЗД. 

Общо 750 са извършените съвещания, от тях 129 са с девойки, а 141 – с момчета. Запазва се наклонността най-обсъжданата тематика от децата да е взаимоотношенията посред им и в фамилиите им , прибавят от ДАЗД.

Консултации по отношение на наставнически спорове също са извършени на телефонната линия за деца. Три са подадените сигнали за такива спорове. 

След броени дни предстоят едни от най-обичаните и чакани празници, които носят наслада на всички ни. Нека възрастните да бъдем виновни и да не трансформираме децата в заложници на нашите решения, тъй като процедура демонстрира, че празничните дни постоянно се трансформират в сцена на родителските спорове и постоянно е за сметка на децата, приканват от ДАЗД.

Консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111 са разполагаем 24 часа в денонощието и са отсреща за всеки, който има нужда от диалог и поддръжка. Освен децата и възрастните би трябвало да се научим да приказваме за страстите си, с цел да не взимаме неправилни решения под тяхно въздействие, припомня доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Във връзка със зачестилите в последните години случаи на наставнически спорове, под управлението на ДАЗД се изготви Механизъм за работа и съдействие сред институциите по случаи на деца, въвлечени в наставнически спорове, припомнят от организацията. 

Националната телефонна линия за деца се ръководи от ДАЗД към този момент 13 години. Линията е съгласуван европейски телефонен номер. Чрез нея децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, съветвани и подкрепени от потвърдени експерти анонимно, гратис , 24 часа, 7 дни в седмицата. 

От началото на годината до 25 октомври позвъняванията на Националната телефонна линия за деца бяха над 23 хиляди.

От юни 2021 година, ДАЗД е формален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е показана в 139 страни и има 166 членове.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР