Само за година цените на храните на България са скочили

...
Само за година цените на храните на България са скочили
Коментари Харесай

Кафе с кроасан в Рим излиза по-евтино от София

Само за година цените на храните на България са скочили с 52%, предава Българска телеграфна агенция. Ето за какво предаването „ 120 минути “ реши да съпостави цената на живота ни у нас и в други седем европейски града. Какво откриха кореспондентите ни в Европа?

Кафе и кроасан в центъра на Париж, Лондон, Рим, Дюселдорф, Загреб и София. В началото на 2023 година репортери и сътрудници на bTV пазарят една и съща стока в един и същи ден в Италия, Франция, Хърватия, Германия, Англия и България.

„ Намираме се в един от най-симпатичните квартали на Париж – Монпарнас. Избираме, да вземем за пример, ето това бистро до кулата Монпарнас. Тук през XX век са се събирали художниците. Ще забележим какъв брой коства там едно кафе и един кроасан “, споделя Деси Минчева.

Натали Пашева изпи едно италианско кафе с кроасан в центъра на немския град Дюселдорф. Диана Гласнова ревизира цените в Загреб, в одеве включилата се към еврото Хърватия. Тя е на централния загребски площад „ Бан Йелашич “.

В същия миг край Темза в Лондон, своето обичайно утринно кафе пие и Васил Христов. „ Това е мястото където всяка заран пия кафе до момента в който разхождам кучето си Марли “, споделя той.

„ А това пък е бул. „ Витоша “ в София. Избирам ето това кафене до метростанция НДК “, споделя Стоян Георгиев. Неговата инспекция демонстрира, че малко кроасанче коства 2,90 лева, а малко кафе еспресо – 3,20 лева Общо той заплати 6,10 лева.

В същия миг в Рим, покрай шадраван ди Треви, Вера Найденова заплаща по-малко от нас в София за същата поръчка – 2,30 евро или надлежно 4,50 лева за кафе и кроасан в самия център на безконечния град. Припомняме, че в центъра на София екипът на bTV заплаща за тази поръчка 6,10 лева.

На основната улица в Дюселдорф, Германия идва сметката за кафето и кроасана на Натали Пашева. „ Удоволствието да се насладя на френски кроасан и еспресо в центъра на Дюселдорф ми костват 3,70 евро. Кроасанът е 1,40 евро, а кафето – 2,30 евро, т.е. 2,74 лева за кроасана и 4,50 лева за кафето, което е общо 7,23 лева “, регистрира тя. Или другояче казано – 7,23 лева в Дюселдорф против 6,10 лева в София.

Междувременно в Париж Десислава Минчева също си заплаща сметката. „ Моята сметка е общо 5,10 евро. Кроасанът е надлежно 3,91 лева, а кафето – 6,06 лева, което е общо 9,97 лева “, регистрира и тя.

В Загреб, по-малко от седмица след приемането на Хърватия в еврозоната, Диана Гласнова е поръчала кафе с мляко – цената му е 1,80 евро или 3,52 лева Тъй като кафето за 3,20 лева в София е без мляко, можем да обобщим, че цената в София и Загреб е идентична.

Разликите сред цените в София и най-скъпите международни градове изчезва незабелязано. Това предизвика инфлуенсърите Теа и Наум да стартират план, в който съпоставят какъв брой заплащат за една и съща стока в София и други места по света.

„ Ще създадем пазар и ще съпоставим цените в София и Виена “, споделя Наум. „ Кошницата включва по един кг банани, мандарини, картофи, лук, кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, кайма, шоколад, течен препарат за пране, тоалетна хартия и кафе. Пазарът, който направихме в България със същите артикули излиза 86,96 лева, а в Австрия – 58,91 евро (115,08 лева.) “, добавя Теа.

Австрия е една от страните с най-голям стандарт на живот в света. С над 3 000 евро междинна работна заплата.

„ В България цените порастват съществено за разлика от приходите на хората. Имаме съпоставяне и с Турция, имаме съпоставяне и с Австрия. Успяхме да създадем съпоставяне е сред цените във Виена и София. Установихме, че в доста връзки тук е по-скъпо, макар че стандарта на живот в Австрия като цяло е по-висок. Заплатите са по-високи, таи имат даже и 13-та, 14-та, а на някои места 15-та заплата “, регистрира Наум.

И без да са в еврозоната българите към този момент заплащат цени сравними с най-скъпите градове в Европа. За разлика от цените обаче, приходите у нас остават твърдо най-ниските в целия Европейски съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР