Само за две седмици Държавна агенция закрила на детето е

...
Само за две седмици Държавна агенция закрила на детето е
Коментари Харесай

За две седмици: Закрила на детето е работила с 20 деца, заплашили да посегнат на живота си

Само за две седмици Държавна организация протекция на детето е отработила 20 тежки случая на деца със податливост към самонараняване и суицидни мисли. При един от случаите даже се е стигнало до настаняване в клиника на дете, което към този момент е направило няколко опита за самоубийство.
Прочетете още
От началото на този месец до 16 октомври, постъпилите позвънявания на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са 1218. Проведени са 404 съвещания, регистрирани са 45 сигнала за дете в риск, които навреме са предадени на способените институции. За същия интервал са постъпили и две позвънявания за деца в риск от самонаранявания. От началото на годината са признати общо 20 позвънявания за деца, споделящи за суицидни мисли.

В един от случаите, които са съветвани на НТЛД 116 111, родственик на дете споделя, че е угрижен, защото детето е изпаднало в прочувствена рецесия, след занемаряване от страна на майката и вдишване на грижите от бащата. Детето е в положение на непрекъснат рев, скубе си косите и показва подготвеност да посегне на живота си. Своевременно околните на детето получават поддръжка от консултантите на Линията и са ориентирани към подобаващи експерти и услуги, тъй че да се работи по най-хубавия метод с тях и с детето.

Консултация на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД е потърсена и от здравно лице, което оповестява за дете с повече от един суицидни опита, което все още на позвъняването е настанено в тежко положение в детско поделение на болница. По думите на обаждащия се детето е в схващане и незабавно с него е извършена консултация от психиатър. Въпреки това психическото му положение е несигурно и се нуждае от 24-часов контрол, за какъвто болничното заведение няма запас. Отчитайки високия риск от следващи суицидни дейности от страна на детето и неотложната нужда от професионална поддръжка за него и околните му, от болничното заведение търсят незабавна помощ от органите за протекция на детето. Случаят незабавно е предаден на способените институции, а с  детето и околните му е почнала дейна работа.

При друго позвъняване две малолетни деца търсят помощ за своя другарка. На консултантите  описват, че приятелката им се оправя добре в учебно заведение, има другари, само че от известно време развива самонараняващо се държание и постоянно споделя за суицидни мисли. По думите им стартира ескалация на нейното държание, като се наранява и в учебно заведение. Децата са изплашени и не знаят по какъв начин да реагират в обстановката. След диалог с консултантите на НТЛД 116 111 малолетните получават психическа поддръжка, а с детето, имащо суицидни мисли работят експерти. 

С професионалната си реакция консултантите на Линията съумяват да предотвратят и самоубийство на майка с малко дете, която е потърсила помощ на Националната телефонна линия. В позвъняване дамата споделя, че съгласно нея не съумява да е добър родител. Търси помощ за развъждане на детето си, което е оставила у дома, с цел да излезе и да посегне на живота си. Веднага й е оказана психическа поддръжка и е снижено напрежението й до граница, в която към този момент не е рискова за себе си и близките. При извършения диалог дамата споделя къде се намира, и че има предпочитание да работи с психолог, с цел да бъде пълноценна майка.

„ Всички тези случаи за следващ път демонстрират какъв брой е значимо доверието в Националната телефонна линия 116 111. За следващ път може да кажем, че едно телефонно позвъняване може да промени нечия орис. На всеки – дете, възрастен, може да се случи нещо, с което да няма сили самичък да се оправи. Нека децата и възрастните, които поставят грижи за тях, да знаят, че на НТЛД 116 111 има кой непрекъснато гратис и анонимно да ги изслуша и да помогне “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР