Само за два дни морето взе седем жертви по Южното

...
Само за два дни морето взе седем жертви по Южното
Коментари Харесай

Само за два дни морето взе седем жертви по Южното Черноморие

Само за два дни морето взе седем жертви по Южното Черноморие. Въпреки многочислените предизвестия на спасителите и апелът от страна на МВР летовниците не съблюдават нито флаговата сигнализация, нито предизвестията на морските гардове. Прогнозите за рисково мъртво неспокойствие са и за идващите дни от седмицата.

 

През вчерашния ден морето лиши живота на украински, румънски екскурзиант, 29-годишен български жител, както и жена на към 60-години. Днес черната серия продължи с 48-годишен мъж, влезнал в морето в Равда, и 46-годишен украинец в Слънчев бряг. В обедните часове в бурното море на плаж „ Харманите ” в Созопол живота си загуби и 42-годишен екскурзиант от Враца.

 
Днес е третия ден на мъртвото неспокойствие. Надяваме се до края на август и началото на септември да се оправи, само че за август месец това е нещо обикновено и ние сме постоянно подготвени.
Петър Русев - старши избавител

А работата на избавителните екипи е усложнена поради туристи, които освен не обръщат внимание на предизвестията, само че и влизат в борба с морските гардове.

 
Имаме много нападателни туристи които си мислят че морето е до коленете и ни основават проблеми. Нашата работа е да спасяваме хората във водата, не сме служители на реда, не сме телохранители, не сме биячи. Ние като им свирим и като им вършим забележка и те бягат, вървят на неохраняеми плажове.
Петър Русев - старши избавител

По данни на БЧК за 10 години общо 407 души за изгубили живота си в морето. По-голямата част от тях - на неохраняеми плажове. Миналата година удавените в морето туристи са 28, което е регистрираният най-нисък брой удавяния по нашето Черноморие през последните 30 години. А половината от тях са пренебрегнали предизвестията на спасителите.

 
Просто се постанова по няколко пъти да свирим, да им обясняваме на хората. Вече от време на време за благополучие рядко се случва някой, който не желае да излиза. Тогава към този момент прибягваме до Общината, идват органи на реда и те поемат.
Валери Бончев - избавител

В община Бургас към този момент са въведени санкции за неспазване на общинската разпоредба от 100 до 2000 хиляди лв., само че осъдени към момента няма. От дни флаговата сигнализация на съвсем всички плажове по южното Черноморие е алена, за което предизвестяват както от водноспасителните служби, по този начин и от Министерство на вътрешните работи.

 
- Вие спазвате ли флаговата сигнализация? - Да, да, дори още от стълбите я демонстрирах на децата си. Обясних им и за какво е и за какво би трябвало да се извършва. Малко са неконтролериуми, когато няма човек край тях.
Някои летовници през днешния ден избраха изобщо да не влизат в морето.

 
Мога да плавам, обаче съм внимателна, изключително в морето. В басейн да, само че в морето не мога да си разреша да върша рискови осъществявания.
След случаите още веднъж се повдигна и въпросът за за обособяването на плажна полиция. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР