Само за дни проливните дъждове и бързото топене на снега

...
Само за дни проливните дъждове и бързото топене на снега
Коментари Харесай

Наводненията в парк Йелоустоун го промениха драматично и завинаги


Само за дни проливните дъждове и бързото размразяване на снега провокираха трагично наводняване в националния парк Йелоустоун, което може вечно да промени него и живота на общностите, които са израснали към удивителния естествен шедьовър, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Наводненията, които бушуваха в парка тази седмица, освен унищожиха мостовете и водата нахлу в околните къщи, само че изместиха курса на известна измежду риболовците река, евентуално вечно.

Пътищата, разрушени от мощните водни потоци, ще би трябвало да бъдат построени на нови места. 

„ Пейзажът, в дословен и метафоричен смисъл, се промени фрапантно за 36 часа. Иронично е, че този величествен пейзаж е основан от бурни геоложки и хидроложки събития. А в този момент ние сме тук, до момента в който той още веднъж бурно се трансформира “,  каза Бил Берг, комисар в близкия окръг Парк. 

Безпрецедентното наводняване прогони повече от 10 000 гости от най-стария народен парк в САЩ  и нанесе вреди на стотици домове в околните общности. Но няма известия за ранени или убити. Единствените гости, останали в Йелоустоун, пресичащ три щата, са дузина къмпингуващи.

Паркът може да остане затворен най-малко седмица, а северните входове евентуално няма да отворят още веднъж това лято, сподели един от пазачите в парка Кам Шоли и добави, че прогнозите за времето плануват проливни дъждове и този уикенд. 

Дъждът и бързо размразяване на снеговете предизвикват безпорядък в елементи от Монтана и  Уайоминг, залети са дребни градове и прекратено е електрозахранването. 

Летният туристически сезон е заплашен от неуспех. Паркът притегля милиони гости, а тази година Йелоустоун празнува и своята 150-годишнина и се чака спомагателен поток от туристи.

Бизнесът в мощно засегнатия Гардинър едвам е почнал да се възвръща от рецесията в туризма, породена от коронавирус пандемията и всички се надяват на една добра година. 

Снимките на службата за национални паркове в северната част на Йелоустоун демонстрират свлачище, разрушени мостове и пътища, подкопани от вилнеещи наводнения на реките Гарднър и Ламар.

В Ред Лодж, град с население от 2100 поданици и известна изходна точка за живописния маршрут към Йелоустоун, река, минаваща през града преля и заля основния път. Ден по-късно пъстърви плуваха по улиците на града. 

Придошлата вода събори стълбове, заграждения и издълба дълбоки процепи. 

Докато в Средния Запад и Източното крайбрежие бушува гореща вълна, а в други елементи на Запада и горски пожари, наводнението в Йелоустоун се оказва естествено злополучие с невиждани мащаби. 

Въпреки че наводнението не може да бъде директно обвързвано с изменението на климата, Рик Томан, експерт по климата от Университета на Аляска във Феърбанкс, сподели, че затоплящата се среда прави рисковите метеорологични феномени по-вероятни, в сравнение с биха били „ без стоплянето, породено от човешката активност.``

 „ Ще се повтори ли в Йелоустоун това след пет или даже 50 години? Може би не, само че някъде ще има нещо еквивалентно или даже по-екстремно “, сподели той.

Силният дъжд  вдигна нивото на реките Йелоустоун, Стилуотър и Кларкс Форк до рекордни равнища и провокира скални и кални свлачища, съгласно Националната метеорологична работа. Река Йелоустоун при Коруин Спрингс надмина върха, подложен през 1918 година

Северните пътища на Йелоустоун може да останат непроходими за дълъг интервал от време. Наводненията засягат и останалата част от парка, като чиновниците предизвестяват за още по-големи наводнения и евентуални проблеми с водоснабдяването и системите за отпадъчни води.

Наводненията връхлитат тъкмо когато хотелите в региона означават взрив на туристи.

Повече от 4 милиона гости са регистрирани в Йелоустоун през предходната година. Вълната от туристи не стихва до есента, а юни нормално е един от най-натоварените месеци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР