Само за ден ЕС събра почти 7,5 милиарда евро за

...
Само за ден ЕС събра почти 7,5 милиарда евро за
Коментари Харесай

Габриел: 2 европейски компании са в напреднал стадий за намиране на ваксина

Само за ден Европейски Съюз събра съвсем 7,5 милиарда евро за разработка и търсене на ваксина, медикаменти и лекарства за Ковид. Това е началната сума, която е нужна, с цел да преминем към мащаб, доста бързо да влагаме и кои са обещаващите компании в света, тъй че бързо да се влага и те да ускорят своите научни изследавния, сподели еврокомисарят по нововъведения и научни проучвания Мария Габриел в „ Още от деня ” по Българска национална телевизия.

Има към 115 компании, които вършат опит за намиране на ваксина, само че единствено 6 от тях към този момент са във фаза клинични проби. Нашите две европейски компании са в един подобен напреднал етап, те оповестиха, че през юни минават към тази фаза клинични проби с първа група 200 индивида. Ваксината би трябвало да бъде ефикасна, да бъде безвредна, нямаме сигурност какъв ще бъде резултатът, тя би трябвало да стигне до хиляди, с цел да бъде утвърдена, добави Габриел.

Когато стигнем във фаза произвеждане и разпространяване на имунизацията, ще има потребност от спомагателни пари.

Новото в тази самодейност е, че всяка една от тези области - ваксина, медикаменти и проби, ще бъде ръководена от централна организация, която ще координира партньорството като екосистема, т.е. ще може всяка една от страните, освен в Европейски Съюз, да знае какво става с тези средства и по какъв начин те се влагат.

За да се оправим с това предизвикателство, на международно равнище би трябвало съдействие, готовност на средства и съгласуваност за израходване на тези средства, сподели още Габриел. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР