Само за броени дни очертаващата се като скучна и с

...
Само за броени дни очертаващата се като скучна и с
Коментари Харесай

Каква марка е Софийският университет - запазена или ГЕРБова?

Само за броени дни очертаващата се като скучна и с предупреден край кандидатпрезидентска акция се преобрази. Изглеждаше, че сегашният президент Румен Радев ще завоюва съвсем служебно втория си мандат. Но безусловно минути преди за инициативните комитети да хлопне мандалото в ЦИК бяха регистрирани две съществени кандидатури за присъединяване в конкуренцията за държавен глава - ректорът на най-старото висше образователно заведение у нас проф. Анастас Герджиков и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

И Радев, и Герджиков, и Панов, са се оповестили за самостоятелни, издигнати от инициативни комитети, само че зад всеки от тях личат строените партийни корпуси. Очевидно някаква нова мода се наложи в българската политика през 2021 година – на инициативните комитети, а не на чисто партийните номинации.

" Модата на повдигнат от предприемчив комитет кандидат-президент е конюнктурно подбудена. Видя се, че мъчно може да се издигне чисто партиен претендент, който да противостои на президента Румен Радев ", счита доцент Иво Инджов, учител по политически връзки във Великотърновския университет. По думите му е изрично ясно, че проф. Анастас Герджиков е претендентът на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а Лозан Панов - на " Демократична България ". Според него това опростява нещата - ще имаме конфликт сред претендентите на Българска социалистическа партия, на ГЕРБ и Движение за права и свободи, и на Демократична България.

Няма подозрение, че в този момент акцията за президент ще засенчи тази за Народно заседание, макар че България е парламентарна република и значимите въпроси се вземат решение там, а не на „ Дондуков “ 2.

Подкрепяйки, по този начин да се каже, самостоятелния претендент - проф. Анастас Герджиков, ГЕРБ прави

опит да се еманципира от политическото си минало

и да излезе от изолацията, в която изпадна. Но е доста противоречиво, че ще успее. Софийският университет е марка, единствено че няма по какъв начин да бъдат забравени кражбите, рекета, корупцията, чекмеджетата с пачките и кюлчетата, лобистките закони, т.е. цялото съвсем 12-годишно ръководство на Бойко Борисов и ГЕРБ. Целият този отрицателен багаж малко или доста ще се трансферира и върху проф. Герджиков.

" Духът на Аристотел срещна духа на Винету " - по този начин разяснява министърът на културата Велислав Минеков кандидатурата на проф. Герджиков. " Това е проваляне... Когато вършиме реверанс пред Борисов, тогава вие ставате част от барселонската спекулация, вие се прегръщате с Мата Хари барселонска и Мата Хари боянска, вие ставате част от чекмедежетата ", акцентира един от хората, които предходната година изкараха над 200 дни на площада пред президентството с искане на оставката на Борисов и Гешев.

След като се разбра, че ГЕРБ не е в положение да издигне мощна партийна кандидатура, която да има късмет против Радев, ректорът на СУ се появи като избавителна сламка за тази партия. Набляга се на това, че той произлиза от научните, от университетските среди с филантропичен профил, само че въпреки това му закачиха за кандидат-вицепрезидент жена полковник от Военновъздушни сили. Това в някакъв смисъл очевидно е имитация към Радев, още повече, че въпросната дама е била и пиар на военновъздушните сили.

С този акт обаче де факто се обезсмисля мантрата, която някои хора от Инициативния комитет желаят да наложат, че е извънредно време да се даде път на науката пред армията, да се опълчи „ интелигентността на фатмащината “. Самият Борисов не прави доста добра услуга на претендента си за президент като повтаря, че бил „ ректор на ректорите ”  (Герджиков е ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения у нас). От устата навръх Бойко Борисов това звучи съвсем като „ капо ди тути капи “.

Не направи доста положително усещане и че още не регистриран публично в ЦИК проф. Герджиков

заповтаря главната опорна точка на ГЕРБ,

че щял да бъде обединител на нацията за разлика от Радев, който я разединил. Тези изявления малко „ кънтят на кухо “, тъй като хората незабавно започнаха да се питат по какъв начин ще се сплотяват корупционерите и крадците с ограбените, биячите с битите, бедните с богатите, лъжците с излъганите, отвратителните с отвратените... 

“За момента той (Герджиков – б.р.) сплотява само ГЕРБ и Движение за права и свободи. В концепцията, че той персонално може да сплоти нацията, има заплашителен фалш. Нацията няма потребност от човек, който да припознае за собствен обединител. Ние сме разграничени поради бездънен честен проблем в положението на българската държавност, която тъне в съсипия поради корупция... Без да назовеш казуса, без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е дългогодишната ненаказана корупция, злоупотребата с власт, просто да кажеш “Сега всички ще се обедините ” - граничи с фалша ”, разяснява съпредседателят на „ Демократична България “  Христо Иванов.

Той уточни, че у нас не просто има корупция, има систематична корупция, която разгражда българското ръководство и която е редовно ненаказана. „ Ако ние в действителност желаеме да възстановим българската държавност и да я укрепим, няма по какъв начин просто да кажем, “Забравяме, почваме на чисто, даваме индулгенция и караме напред, все едно нищо не е било ”. Просто няма да се получи ”, безапелационен е Иванов.

Заставайки зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, Борисов си правеше сметка да удари с един патрон два заека – хем ГЕРБ да има конкурентноспособна кандидатура за президент, хем да притегли десните гласоподаватели. Това

накара десницата да реагира мълниеносно.

Инициативата " Правосъдие за всеки "  направи неоценима услуга на " Демократична България ", която не по-малко от ГЕРБ се затрудняваше при намирането на подобаващ кандидат за " Дондуков "  2. За часове бе уверен ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов да се включи в борбата за държавен глава. Именно той въплъщава най-адекватно дългогодишната идея на демократичното обединяване за промяна на правосъдната власт и по-конкретно на прокуратурата. Така че по-удачна номинация то надали щеше да откри.

Отделен въпрос е в каква степен е избираем, защото е много тясно профилиран и неузнаваем за огромна част от обществото. Но даже и да не стигне до балотаж, Панов сигурно ще разбърка картите и най-много ще обърка сметките на Борисов и ГЕРБ, които не стопират с опитите да си " присвоят " достоверното дясно.

На идните президентски избори не по-малък интерес съставлява и

напорът от националистически кандидати.

Своята кандидатура (за трети път) към този момент разгласи водачът на " Атака "  Волен Сидеров, както и ръководителят на " Възраждане "  Костадин Костадинов. Вътрешна македонска революционна организация пък този път не предлага воеводата Красимир Каракачанов, а университетския учител от Велико Търново и някогашен народен представител Милен Михов. На пистата се е наредил и лидерът на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов, за който доста пасва националната сентенция: " Те в селото не го желаят, той за поповата къща пита ". Засега в тази компания липсва Веселин Марешки, само че има още време. Очевидно задачата на тези поръчки е да пернат, доколкото е допустимо, партийните листи на вота, който е 2 в 1. С вярата най-малко една патриотична групировка да успее да се промъкне в идващия парламент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР