Само за 15 години броят на българите, които влизат в

...
Само за 15 години броят на българите, които влизат в
Коментари Харесай

Българското население застарява, имаме най-високата средна възраст в света

Само за 15 години броят на българите, които влизат в трудоспособна възраст, е намалял двойно в съотношението по отношение на броя на българите, излизащи от тази възраст. Това демонстрира оповестеният доклад за осъществяване на демографската тактика за предходната година, представен от „ Дарик ". Според данните, в случай че през 2001 година 100 души сред 60 и 64 години са замествани от 124 млади, то през 2016 година на 100 души в тази възраст се падат едвам 63-ма младежи. Докладът регистрира и продължаваща наклонност на застаряване на популацията - към края на 2016 година малко над 20 % от българите са на възраст над 65 години, а междинната възраст доближава 43 години и половина, което я прави една от най-високите освен в Европейския съюз, само че и в света.

Българското население застарява, понижава и възпроизвежда все по-малко на брой трудоспособни хора по отношение на хората, които напущат пазара на труда. Така наподобява демографската обстановка у нас към края на 2016 година, съгласно доклада на държавната администрация.

Средната възраст на популацията е повишена от 40.4 на 43 години и половина за интервал от 15 години, а броят на хората е намалял с над 42 хиляди души единствено за година, в следствие главно на негативния натурален приръст.

По-нисък е също броят на живородените деца - с 966 по-малко по отношение на 2015-а година. Въпреки че броят на умрелите хора е намалял с 2500 души, нивото на обща смъртност у нас остава едно от най-високите измежду европейските страни.

Като позитивни трендове се показват намаляването на детската смъртност и увеличението на междинната дълготрайност на идния живот, която доближава 74 години и седем месеца.

Средната дълготрайност на живота при мъжете е 71 години, а при дамите, със 7 години по-висока.

Отчита се и по-дълга междинна дълготрайност на живота за градското население спрямо хората, живеещи на село.

От отчета излиза наяве, че през предходната година едвам 9329 българи са емигрирали, което е довело до понижаване на популацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР