Само за 10 месеца - до края на октомври, българите

...
Само за 10 месеца - до края на октомври, българите
Коментари Харесай

За по-малко от година емигрантите са изпратили над 1.5 млрд. лева у нас


Само за 10 месеца - до края на октомври, българите зад граница са пратили близо 1.5 милиарда лева на околните си в страната, заяви в събота Investor.bg на база на данните за платежния баланс на Българска национална банка (БНБ).

Точната сума от януари до края на октомври 2017 година е 750 млн. евро. За съпоставяне за същия интервал на предходната година емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко - 740 млн. евро.

Само за октомври към България са били преведени малко над 71 млн. лева

От началото на година най-слабият месец е бил август, когато паричните преводи на служащите в чужбина са 66.2 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в Съединени американски щати, Испания и Гърция. Данните на Българска народна банка обаче регистрират единствено парите, изпратени по банков път и посредством сдружения за парични прехвърляния. Не е известни сумите, които влизат в страната в брой или какви артикули, купени зад граница, идват в България.

Средствата, които емигрантите пращат на фамилиите си тук, до преди няколко години надвишаваха неведнъж размера на директните задгранични вложения в страната, напомня медията. Сега наклонността леко се обръща. От януари до октомври в българската стопанска система са влезнали задгранични вложения в размер на 855,5 млн. евро, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка. Те понижават с над 6.2% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато бяха 912.8 млн. евро.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР