Само в разстояние на десет години Париж успя да постигне

...
Само в разстояние на десет години Париж успя да постигне
Коментари Харесай

Как Париж се превърна в град за пешеходци?

Само в разстояние на 10 години Париж съумя да реализира смяна, за която други градове могат единствено да мечтаят. Във френската столица понижиха с впечатляващите 40% броя на колите в града, както и замърсяването на въздуха с 45 на 100. Промяната обаче не се случва за една нощ – тя е резултат от целенасочени, съзнателни и съгласувани дейности от страна на управляващите на града и жителите му, написа уеб сайтът ESGnews.bg. 
Град на велосипедисти и пешеходци
Париж е прочут като Града на любовта и светлините, само че последователно печели и още една купа – град на пешеходци и велосипедисти. В последното десетилетие френската столица направи сигурността по улиците си един от огромните си цели.

Публикация на кмета на града Ан Идалго в LinkedIn демонстрира, че за 10 години колите в Париж са намалели с 40%, до момента в който велосипедните алеи са се усили до 1120 км. Всичко това е довело до усъвършенстване на качеството на въздуха с 45%.
Пешеходците са с преимущество
В битката си против климатичните промени Париж сложи пешеходците на челно място. Амбициозната градска самодейност Street Code цели смяна на транспортните привички на локалните хора и туристите. Парижани одобриха позитивно тази смяна, като се възползват интензивно от по-екологичните способи за напредване.
900 км повече велосипедни алеи
През 2001 година в Париж е имало 200 км колоездачни алеи, а през днешния ден те към този момент са над пет пъти повече. По този метод градът постепенно се трансформира в парадайс за феновете на велосипедите.
Без коли по улиците с учебни заведения
Градът постави огромни старания, с цел да освободи зоните към учебните заведения от коли. Това, с изключение на по-безопасна среда за децата, значи и много по-чист въздух.
Подобрени ограничения за сигурност
Безопасността на всеки парижанин, без значение дали е дете или възрастен жител, е главен приоритет в новия транспортен проект на града. През последните години в Париж бяха разширени тротоарите, усъвършенстваха се звуковите сигнали за пресичащите пешеходци, усилиха се и пътеките за хората с повредено зрение. Редица семинари през годините бяха извършени и по тематиката за сигурност при карането на колело от децата.
Мерките към този момент дават резултат
Само за десетилетие в Париж регистрират с 45% по-добро качество на въздуха. Това значи както понижаване на въглеродния отпечатък, по този начин и усъвършенствано качество на живот за парижани.
Всяка стъпка има значение
Трансформацията на Париж демонстрира силата на груповата смяна, която стартира с дребни стъпки. Независимо къде живеете, вие също можете да помогнете за възстановяване на качеството на въздуха.

Може да изберете колелото през автомобила, да ходите повече пешком или да подкрепите локалните екологични начинания. Не забравяйте, че всяка стъпка към резистентен живот, която предприемате през днешния ден, оказва помощ за оформянето на по-здравословно и по-екологично бъдеще за всички.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР