Само в рамките на един месец цените на луксозните имоти

...
Само в рамките на един месец цените на луксозните имоти
Коментари Харесай

Борбата за независимост обезценява имотите

Само в границите на един месец цените на първокласните парцели в Каталуния спаднаха с 20%, а търсенето се намали с 15%. В същото време в Мадрид цената на този вид парцели регистрира растеж от 15%, а търсенето се усили с цели 45%, сочат данните на нотариуси и брокери.

„ Продавачите започнаха внезапно да смъкват цените без да дочакат усмиряване на политическия фронт. Положението даже може да се утежни. Докато в Каталуния се следи обезценяване на първокласните парцели, то в Мадрид, на Балеарските острови и в Коста дел Сол цените скочиха над 10% единствено в границите на един месец. Търсенето в Мадрид се увеличи до 45%, а във Валенсия – до 42%”, споделя Емануел Виргула, притежател на компанията Barnes International Realty.

Експерти регистрират, че след икономическата рецесия Каталуния е била една от провинциите, които най-бързо са се възстановили от нея. Сред водачите по растеж на цените са били също по този начин Мадрид и огромните туристически испански градове. По отношение на стойностите през юли и август тази година, те са се повишили с 10-15%. След 1 октомври те регистрират обаче спад. Той ще продължи до изборите планувани в Каталуния за 21 декември, предвиждат анализатори. Според тях, главният проблем е, че търсенето от страна на чужденци е спаднало с 50%, заради неналичието на каквото и да е била юридическа или политическа сигурност в района. Големите капиталови фондове в недвижимите парцели също заобикалят Каталуния.

Ипотечното кредитиране се явява един от основните стопански фактори. Очакванията са, че изискванията ще се покачат. Банките преглеждат опцията за даване на ипотечен заем не повече от 70% от цената на парцела при настоящи 90%. Към момента се следи растеж в отпущането на заеми в Испания. Изключение прави Каталуния, където има спад от 10% при новоотпуснатите заеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР