Само в един ден, вчера (31 октомври), Комисията за защита

...
Само в един ден, вчера (31 октомври), Комисията за защита
Коментари Харесай

КЗК послуша 70-годишен с чисто нова фирма и блокира пътни поръчки за над 338 млн. лв.

Само в един ден, през вчерашния ден (31 октомври), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производства по пет тъжби на 70-годишния Иван Митев от Ямбол, съобщи кореспондентът на .
По този метод Комисия за защита на конкуренцията блокира за незнаен интервал от време възлагането на поръчките за пътно поддържане в пет от шестте района на България, което Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) започва на финала на сегашните контракти.
Митев стопира процедури на стойност над 338 млн. лева посредством едноличната си компания „ ИКА – 2М “, записана едвам през септември м.г., с 500 лева капитал. Въпреки че не може да извърши нито една от позициите, по някакъв метод, тя е съумяла да убеди Комисия за защита на конкуренцията, че е заинтригувано лице.
На процедура прекратено е възлагането на поръчките за избор на реализатори, които в идващите пет години би трябвало да извършват ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки, да поддържат превантивно, зимно и настоящо републиканските пътища в пет района на страната – Северозападен, Северен централен, Южен централен, Югоизточен и Североизточен. Неатакувана е останала единствено територията на Югозападния район.
Явно 70-годишният човек, който на процедура има две компании за търговия, следи от близко тези поръчки, тъй като първо апелира дадени от управлението на АПИ уточнения, като те бяха спрени и от „ Алфа билд инженеринг “ ЕООД с шеф Петър Елен Петров, посочен от уеб страницата „ Биволъ “ като един от тримата контролиращи консултанските компании в аферата „ Джи пи гейт “.
Жалбоподателите са поискали краткотрайни ограничения прекъсване на производството, само че Комисия за защита на конкуренцията ги отхвърля. Мотивът на Антимонополната комисия е, че негативните последствия за всички ползи, които могат да се увредят от прекъсването на съответната процедура ще превишат изгодата от провеждането им. Спирането на процедурите съгласно Комисия за защита на конкуренцията би уязвило ползите на възложителя и на необятен кръг лица – ползватели на съответната пътна мрежа.
Впоследствие за броени дни те са разблокирани, само че на 30 октомври възрастният мъж е протестирал против всички удължени периоди за подаване и надлежно отваряне на офертите. И за всички тях е изискал мярка „ прекъсване на производството “. Ден по-късно - на 31 октомври, Комисия за защита на конкуренцията е образувала производства по петте тъжби.
На същата дата (31 октомври) управлението на АПИ е пуснало известие до заинтригуваните лица в петте процедури, че всички дейности се стопират (отново) до влизане в действие на определението, с което се отхвърля настояването за краткотрайна мярка „ прекъсване на производството “ или до решението по жалбата, в случай че тя е наложена.
Чрез комерсиалния и другите обществени регистри не може да се открие връзка сред „ Алфа билд инженеринг “ и „ Ика – 2М “, само че е прекомерно необичайно две самостоятелни едно от друго сдружения да нападат едни пет съответни процедури от общо шест. За стотици милиони.
Странни са и неистовите опити на две юридически лица да попречат в избора на реализатори за зимно, настоящо и превантивно пътно поддържане, като едното от тях няма даже обикновен опит в пътно поддържане и строителство.
Най-странен е обаче фактът, че компания с нулев пътностроителен опит, прясно основана, е способна да вложи в такова начинание към 10 пъти по 4 500 лв., тъй като Комисия за защита на конкуренцията не образувапроизводство при неплатена държавна такса за това, а тя за поръчки с такава висока стойност е 4500 лева за всяка тъжба поотделно.
Печеливши на процедура от забавянето се чака да бъдат сегашните реализатори на въпросните поръчки, тъй като договорите им изтичат и евентуално АПИ ще подпише анекси за тяхното удължение.
Твърде допустимо е начинанието да е стимулирано съгласно един от главните правила в римското право Cuiuscommodum, eiusincommodum (Чиято е изгодата, негова е и вредата), само че това е единствено съмнение.
Ето ги и блокираните поръчки, които бяха открити през юни месец, а офертите трябваше да се отварят при започване на ноември:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР