Само в две държави в Европа има скорост 140 км/ч.

...
Само в две държави в Европа има скорост 140 км/ч.
Коментари Харесай

Намаляването само с 1 км/ч ще ограничи жертвите на катастрофите!

" Само в две страни в Европа има скорост 140 км/ч. Това е Германия и Полша, има проучване, че всеки един километър по-ниска позволена скорост на автомагистралите би избавил 2000 човешки живота годишно в Европа. Най-добрите индикатори по пътна сигурност, където има минимум починали, са Холандия, Белгия. Там скоростта е към 120 км/ч. В Англия е 110 км/ч. Това предложение беше 2012 година. Бойко Борисов тогава наложи 140 км/ч ", каза ръководителят на Българската асоциация на потърпевши при произшествия Владимир Тодоров в студиото на " България заран ".

По думите на специалиста по пътна сигурност Любка Маринова злополуките по автомагистралите са се нараснали.

" Преди бяха 5% от общия размер на злополуките, а в този момент са 13%. Трябва да се понижи скоростта за придвижване по магистралите. Те не са качествени, както на всички места по света. Инфраструктурата  не дава отговор на условията. Ние не ограничаваме хората, а мислим за техния живот ", безапелационна е тя.

И напомни, че в Германия карат доста по-нови коли и върху пътища, които инфраструктурата им е извънредно добра. Маринова акцентира, че ТИР-овете са причина за много произшествия, в това число и по автомагистралите.

" За моторите избраната скорост е 100 км/ч, единствено че няма мотор, който да се движи с тази скорост на автомагистрала. Трябва да се поправят тези оферти. Камерите на " Пътна полиция " са настроени да засичат на 150 км/ ч, имаме 9 километра толеранс. Размерът на санкциите не е толкоз значим, по-важно е да се събират, само че законодателството ни е от предишния век ", добави Владимир Тодоров.

Според него би трябвало да има експедитивност на връчване на фишовете и би трябвало да се сътвори процедура, по която по електронен път да се поддържа връзка с всеки лидер.

" При нарастване на жертвите не може да продължаваме да караме по същия метод, да вършим нарушавания и да позволяваме толкоз доста произшествия. Ние сме в едно от първите места в Европа по починали на 1 милион население ", коментира специалистът по пътна сигурност в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя моли водачите да не сядат зад кормилото, откакто са използвали алкохол, тъй като по Великден ги чакат строги инспекции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР