Само три срещи в Министерски съвет и един телефонен разговор

...
Само три срещи в Министерски съвет и един телефонен разговор
Коментари Харесай

Денков отговори на Пеевски: Проведени са три срещи и един телефонен разговор с представители на Лукойл

Само три срещи в Министерски съвет и един телефонен диалог с представители на " Лукойл " регистрира министър-председателя Николай Денков. Това излиза наяве след информация в уеб страницата на Народното събрание, която направи кореспондент на " Фокус " . Отговорът идва след питане от страна на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Първата намира се е провела на 5 юли 2023 година в постройката на Министерски съвет. На нея с изключение на акад. Денков са участвали и финансовият министър Асен Василев и началникът на политическия кабинет на премиера - Иван Модев. От страна на " Лукойл " са присъствали Александър Величков, изпълняващ длъжността общоприет шеф на " Лукойл България " и Евгений Маняхин, ръководител на управителния съвет на рафинерията в Бургас. Целта на срещата е била инспекция на готовността на рафинерията за преход към работа напълно с неруски петрол. 

Според отговорите на Денков до Пеевски представителите на " Лукойл " са декларирали, че " Лукойл " може да премине към работа с неруско гориво едвам от началото на 2025 година, което българската страна е определила като недопустимо и е поискала по-кратки периоди.

Втората среща е била на 24 юли 2023 година , на която представителите от двете страни са били в същия състав. Обсъден е препоръчан от " Лукойл Нефтохим Бургас " скъсен график за отвод от съветско гориво. В документа липсват данни за периодите.

Третата намира се е провела на 13 септември 2023 година Посочва се, че срещата е планувана заради заявката от края на юли на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи вносът на суровината от Русия да бъде неразрешен месец след приемането на наредбите от Народното събрание. На тази среща са участвали и по-високопоставени лица: 

- представители на държавното управление: министър председателят Николай Денков; министърът на финансите Асен Василев; министърът на стопанската система Богдан Богданов.

- представители на " Лукойл ": Вадим Воробьов, основен изпълнителен шеф ПАО " Лукойл " ; Рустем Гималетдинов, вицепрезидент, отговарящ за преработката ПАО " Лукойл " ; Максим Донде, вицепрезидент, отговарящ за downstream ПАО " Лукойл " ; Евгений Маняхин, ръководител на управителния съвет на рафинерията в Бургас; Александър Величков, основен правист на групата компании " Лукойл " и зам.-председател на Надзорния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас ".

" Министър-председателят сложи въпроса за постоянното внасяне на предплатените налози, които " Лукойл " дължи на държавния бюджет. Освен 10% корпоративен налог по закон компанията би трябвало да заплаща още 33% краткотрайна солидарна вноска. Представителите на " Лукойл " потвърдиха готовността си да изпълнят своето обвързване в сходство с условията на закона ", гласи информацията от премиера за акцент от срещата, разказана в документа.

На 22 октомври по тематиката е имало диалог сред Иван Модев и Александър Величков за внасянето на налози от страна на " Лукойл ": " Рафинерията е показала, че ще заплати всички дължими налози в период през тази година, както са законово заложени ", твърди се в информацията от Министерски съвет.

" И трите посочени срещи са извършени в работен формат, заради което не е било належащо да се води стенографски запис ", оповестява Денков в отговорите до Делян Пеевски.

" Що се отнася до въпросите Ви за срещи с съветската страна - такива не са провеждани, нито са провеждани телефонни диалози с администрацията на Владимир Путин или със самия президент на Руската Федерация ", приключва текстът, разказан в документа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР