Само три дни след победата на Нова демокрация на изборите

...
Само три дни след победата на Нова демокрация на изборите
Коментари Харесай

Гърция отива на нови избори през юни - този път със служебен премиер

Само три дни след успеха на " Нова народна власт " на изборите в Гърция - президентът Катерина Сакеларопулу насрочи предварителни избори и назначи длъжностен министър председател.

Причината: нежеланието на Кириакос Мицотакис да образува коалиция в парламент, в който не му доближиха единствено 5 депутатски места за еднопартийно ръководство макар най-голямата изборна победа за партията от 2007 година насам.

" Сириза " и " Пасок " също отхвърлиха да се коалират и се съгласиха да се явят на повторни избори, които ще се проведат на 25 юни.

Мицотакис има вяра, че новото гласоподаване - което към този момент дава автоматизиран бонус от спомагателни мандати на първата политическа мощ - ще обезпечи изчезналото болшинство на " Нова народна власт " и ще стабилизира възможното му ново държавно управление.

Опозиционните партии също се надяват, че ще подобрят представянето си след месец - " Сириза " беше най-големият губещ от нощта на изборите на 21 май, като заличи една трета от поддръжката си и взе 15 депутатски места по-малко.

Групата MeRA25, водена от Янис Варуфакис - някогашния финансов министър на " Сириза " от интервала на рецесията в еврозоната през 2015 година - по този начин и не съумя да мине бариерата от 3% за парламентарно посланичество.

В сряда президентът на Гърция назначи ръководителя на Гръцката счете палата Йоанис Сармас за длъжностен министър председател. 66-годишният правист дефинира назначението като " огромна чест, конституционно обвързване и мой дълг като жител " да поеме властта. Сармас е приключил право в Атина, а по-късно и в Париж, като има и докторска научна степен.

Той ще остане отпред на държавното управление, до момента в който не се образува нов кабинет след изборите през юни.

Според новото изборно законодателство в Гърция, което ще влезе в действие при идващите избори - спечелилият ще получи спомагателни 50 мандата в Народното събрание от 300 депутатски места, с цел да може да ръководи.

Като се има поради, че " Нова народна власт " завоюва малко над 40% на изборите на 21 май (145 места), това би осигурило на Кириакос Мицотакис устойчиво болшинство за идващите 4 години. " Сириза " мъчно може да компенсира изоставането си от позицията на 21% поддръжка, получени в неделя.

Алексис Ципрас разгласи, че поема " цялостна отговорност " за изборната загуба, която дефинира като " мъчителен потрес ", като даде обещание да направи всичко допустимо да не допусне дясно държавно управление при предварителните избори.
·

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР