Само три часа зад волана нощем могат да се отразят

...
Само три часа зад волана нощем могат да се отразят
Коментари Харесай

2 часа нощно шофиране = 0,5 промила алкохол

Само три часа зад кормилото нощем могат да се отразят на водачите по този начин зле, както няколко напитки преди път, считат учени, представени от в. " Дейли Мейл ". Специфичната отмалялост от карането по мрачно има същия резултат върху организма, както и твърдият алкохол.

Експертите от университета в Утрехт, Холандия, считат, че държавните управления би трябвало да вкарат наложителен предел от най-много два часа позволено шофиране след залез слънце. Според тях такава мярка фрапантно би понижила броя на пътните произшествия, защото полицията няма по какъв начин да мери равнището на умората по този начин, както мери промилите в кръвта.

Опасността е изцяло действителна - съгласно статистиката, една пета от всички ПТП са породени от задрямали или несъответстващи от отмалялост водачи.

За да оценят резултата от нощното шофиране, откривателите провели опит с присъединяване на 14 здрави млади мъже на възраст от 21 до 25 години.

Всеки от тях карал под контрол надлежно по два, четири и осем часа по мрачно. Условието било да поддържат непрекъсната скорост от 130 км/ч на автомагистралата и да остават в центъра на платното.

Видеозаписи посочили какъв брой безвреден е подобен един опит. Само след два часа водачите към този момент правели същите неточности, както при съществуването на 0,05% алкохол в кръвта. След три часа държанието им напомняло това на водачи с 0,8 промила, а след 4 часа и половина младежите били толкоз несигурни на пътя, като че ли 0,10% от кръвта им била алкохол.

В отчета си учените предизвестяват: " Данните ни демонстрираха, че водачите би трябвало да вземат сънливостта доста насериозно. Тя е една от главните аргументи за произшествия по автомагистралите. Често обаче самите водачи не осъзнават какъв брой са изтощени, какъв брой е притъпена бдителността им и какъв брой огромен риск носи това. Могат да се вземат ограничения като мощна музика в колата или отворен прозорец, само че те имат единствено лимитирано влияние. Трябва да се предложи оптимален предел от два поредни часа шофиране през нощта. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР