Само след няколко години предстои сградата на жп гара във

...
Само след няколко години предстои сградата на жп гара във
Коментари Харесай

Ето как е изглеждал площадът пред жп гарата във Варна след построяването ѝ

Само след няколко години следва постройката на жп гара във Варна да навърши столетие. Зданието е публично намерено на 3 март 1925 година, откакто за построяването му са нужни цели 18 години. Дългото очакване безспорно си коства, тъй като постройката впечатлява с визията си и до през днешния ден. Красивата архитектура притегля туристи в сегашното, които желаят да я запечатат в фотография за спомен.

За страдание през днешния ден няма по какъв начин да се насладим на хубостта, която е излъчвало и пространството към самата гара. Сега площадът е затрупан с плочки, заведения и бараки, които като че ли задушават и самата постройка, лишават от очарованието ѝ. След построяването на гарата пространството към нея е облагородено и превърнато в красива паркова зона с забавна растителност, алеи и пейки, научи Moreto.net.

Варненската гара е една от първите издигнати у нас. Именно от морската столица е тръгвала първата жп линия в България – Варна – Русе. Тя е публично открита през 1866 година. Първото място, което е посрещало и изпращало влаковите композиции и което се е обособило като гарова сграда по това време, се е намирало в Памучния квартал на града, под „ Максуда “.

Железопътният превоз се разраства и през 1907 година локалната администрация взема решение да построи нова гара. Проектът, който се осъществя, е на архитектите Никола Костов и Кирил Маричков. Той е направен няколко години по-рано и в началото е очакван за гарата в Бургас. Това е повода през днешния ден постройките на гарите в двата морски града да са толкоз идентични в архитектурно отношение.

Строежът е спрян не след дълго поради войните. Възобновен е едвам през 1920 година и приключен пет години по-късно, когато цар Борис III публично открива зданието. Кулата се снабдява с часовник, доставен от Германия, през 1929 година. Интериорът на постройката е изцяло приключен през 1952 година. Цялата сграда заема към 2100 кв. м.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР