Само след дни България ще бъде домакин на голямо състезание

...
Само след дни България ще бъде домакин на голямо състезание
Коментари Харесай

Участието на руски таекуондисти на турнир в България вкара МВнР в обяснителен режим

Само след дни България ще бъде хазаин на огромно съревнование по таекуондо, което е и европейска подготовка за Олимпийските игри в Париж.

Организацията на шампионата обаче принуди две български министерства да дават обществени пояснения поради допускането на спортисти от Русия и Беларус - измежду тях има и спортисти, уличени в поддръжка за съветската военна експанзия против Украйна.

От Посолството на Украйна в София са изпратили нота до Външно министерство (МВнР) и Министерството на спорта (ММС), в която е насочен зов за недопускане на четиримата състезатели на шампионата. Това излиза наяве от взаимната позиция на двете министерства.

В нея се показва, че " решението по отношение на възможното допускане или недопускане до присъединяване на съответни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен шампионат по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо ".

" В същото време, предлагаме да не се позволява присъединяване на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти ", се споделя в позицията на Министерство на външните работи и ММС.

Организатор на шампионата в България е Българска Федерация по Таекуондо – WT, чийто ръководител е Слави Бинев - някогашен евродепутат от " Атака " и някогашен народен представител от " Патриотичния фронт ", прочут и с дълга си история на присъединяване в споровете сред силовите групировки през 90-те.

Казусът не визира единствено България. и локалното министерство на спорта са изпратили зов и до Световния съюз по таекуондо (WT) и Европейския съюз по таекуондо (ETU) да не позволяват наличието на четиримата спортисти на шампионата в България.

В писмото се обръща внимание, че въпросните спортисти Максим Храмцов (на фотографията, олимпийски първенец по таекуондо от Токио), Полина Хан и Татяна Минина (сребърна медалистка от Олимпиадата в Токио) са употребявали профилите си в обществените мрежи, с цел да " харесват " изявления в поддръжка на военната инвазия в Украйна.

Максим Храмцов е сниман и да декларира персонална поддръжка за Владимир Путин. Последната му обява в Instagram e от септември 2021 година, когато приема медал Дружба от Путин и го назовава " моят президент ". Последното му присъединяване на шампионат в България е от юни 2021. От началото на войната в Украйна той е играл на надпревари в Русия и в Иран.

Друг играч с беларуско поданство Георгий Гурциев, който е махленски в утвърждение на изявления в поддръжка на войната против Украйна, също ще получи опция да играе на олимпийските квалификации в България.

Позицията на украинските управляващи е, че до момента в който войната продължава, съветските и беларуските спортисти би трябвало да бъдат изключвани от интернационалните надпревари, без значение дали се състезават под безпристрастен байрак.

През януари 2024 година обаче Световният съюз по таекуондо взема решение, че утвърждава присъединяване на самостоятелни неутрални спортисти. Месец по-рано Международния олимпийски комитет одобри съветските и беларуските участници на Олимпиадата в Париж, без право да се явяват в отборни надпревари.

Това се случва под категорично изискване - спортисти, които интензивно поддържат войната, няма да бъдат позволени до присъединяване или съревнование.

Затова и въпросът с 4-мата таекуондисти е спорен - украинските управляващи настояват, че те нарушават условията на МОК.

Какво споделят Министерство на външните работи и Министерството на спорта?

Двете министерства акцентират, че България осъжда съветската експанзия в Украйна, и споделят, че " в актуалната геополитическа обстановка се употребяват всички вероятни средства за политическа агитация и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение ".

Посочва се още, че съдействието и контактите с Русия и Беларус са лимитирани до най-малко на фона на глобите в Европейски Съюз.

" Същевременно, към сегашния миг в региона на спорта няма наложени ограничаващи ограничения на Европейския съюз по отношение на Русия и Беларус ", се споделя още в взаимната позиция, в която се припомня какви са условията на МОК.

" Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението по отношение на възможното допускане или недопускане до присъединяване на съответни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен шампионат по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, предлагаме да не се позволява присъединяване на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти ", се споделя още в нея.

Не е ясно дали уредниците ще се съобразят с тази рекомендация.

Решението за това кои комитети и неутрални състезатели по таекуондо ще получат квота за Олимпийските игри в Париж ще се вземе през април.

Олимпиадата в Париж ще се организира сред 26 юли и 11 август 2024 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР