Само сключване на споразумение с община Кубрат, която да стане

...
Само сключване на споразумение с община Кубрат, която да стане
Коментари Харесай

ЕНЕРГО-ПРО все още се надява община Кубрат да гарантира дълга на ВиК Меден кладенец


Само подписване на съглашение с община Кубрат, която да стане поръчител на отговорностите на ВиК „ Меден бунар “ към ЕНЕРГО-ПРО може да спре запорирането на сметките на общината. Това заяви ръководителят на управителния съвет на варненската енергийна компания Ангел Ангелов пред публицисти.

ВиК „ Меден бунар “ в град Кубрат остана през днешния ден без електрозахранване, заради насъбран дълг от 3 млн. лева Дългът е от 2009 година и до момента от ЕНЕРГО-ПРО са търсили неведнъж решение на казуса, само че без триумф. Опасението на варненската компания е, че от 1 януари ВиК „ Меден бунар “ минава към асоциацията " Водоснабдяване Дунав " - Разград, която ще стане правоприемник на активите, само че не и на отговорностите на водното сдружение от град Кубрат. В резултат дълга ще стане несъбираем. Това от своя страна ще затрудни работата на енергийната компания и заплащането на отговорностите й както към Електроенергийния систематичен оператор, по този начин и към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.
Опасението на ЕНЕРГО-ПРО идва, откакто общината не прегледа на съвещанието си не включи в дневния ред и на процедура отсрочи гарантирането на дълга и подписването на съглашение за разсрочването.

ЕНЕРГО-ПРО чака общината да реагира до сряда, 12 декември, когато е планувано да спре зареждането на всички водоснабдителни уреди на " Меден бунар ". Община Кубрат разполага с механизми да промени обстановката с изключително заседание на Общинския съвет и сключване на съглашение. Това съглашение не планува незабавно заплащане на дълга, изясни Ангелов. Той още един път повтори, че общината би трябвало да стане поръчител, с цел да се избегне прекъсването на електрозахранването на всички водоснабдителни съобръжения в общена Кубрат. Припомняме, че става въпрос за население от над 20 хиляди души.

" Дейтвията на локалната власт досега демонстрират липса на действителна заинтригуваност към крайните консуматори на ВиК Меден бунар, установяват още от ЕНЕРГО-ПРО.

Общо насъбраните отговорности главно на общински и държавни сдружения към ЕНЕРГО-ПРО са в размер на 10 млн. лева, главно от ВиК бранша. В тази връзка от енергийната компания към този момент водят диалози за разрешаване на казуса с Комисията за енергийно и водно контролиране, Министерство на енергетиката и Министерство на районното развиване и благоустройството и даже ДАНС. Друг огромен дебитор след ВиК „ Меден бунар “, гр. Кубрат е ВиК Добрич с дълг от 4 млн. и 300 хил.лв., от които просрочени са 3 млн. лева, а останалите новонатрупани. В момента, по думите на Анжела Тонева, член на управлението на ЕНЕРГО-ПРО се водят договаряния за разсрочване на новонатрупаните отговорности и освен това ВиК сдружение не се чака да има проблем.Сред другите огромни длъжници към варненското ЕНЕРГО-ПРО са лечебни заведения и учебни заведения от дребните градове, като да вземем за пример общински лечебни заведения в неплатежоспособност, като например в гр. Елена.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР