Само синовете са истински наследници - така мислят в Черна

...
Само синовете са истински наследници - така мислят в Черна
Коментари Харесай

Защо в Черна гора не искат дъщери

Само синовете са същински наследници - по този начин мислят в Черна гора. Затова доста бременни дами се подлагат на рисковани процедури за ранно определяне на пола. Ако зародишът е от женски пол, постоянно се стига до аборт, показва Дойче веле.

Месеци наред журналистката Светлана Славуйевич търси Амела. В последна сметка съумява да я убеди да опише историята си. Макар и без да демонстрира лицето си. Защото става дума за една традиция, за която хората в Черна гора заобикалят да приказват: абортите на женски зародиши.

" Всеки ден се сблъсквам с натиска, на който са подложени нашите дами тук. Не мога и не желая да понасям повече. Тази процедура би трябвало да спре един път вечно ", споделя Светлана Славуйевич

Светлана е кореспондентка в черногорска телевизия. От години тя се ангажира в битката против абортите на девойки. Досега множеството наранени дами са отказвали да застанат пред камерата ѝ.

" Да, опасявах се да родя първо момиче. Защото решението за второто ни дете щеше да е обвързвано с очакванията да ни се роди наследник. Защото другояче трябваше да се откажа от детето ", споделя в този момент Амела - дамата, съгласила се да приказва.

Целенасочени аборти на женски зародиши?

Подобни истории познаваме от Индия или Китай. Но от една страна като Черна гора, която желае да стане член на Европейски Съюз? Всъщност в дребната балканска страна на Адриатическо море този феномен съществува от дълго време. Лошото е, че в селските райони тази традиция се ускорява. И в тамошното патриархално общество мъжът има думата. А един мъж, който няма наследник, не е същински мъж.

" Това е въпрос на традиция. Ние, черногорците, сме народ на бойци. Народ, който трябваше да се отбранява против турците. Навремето фамилиите са се нуждаели от доста мъже, които да ги закрилят ", споделя един мъж от едно черногорско село. Друг прибавя: " Голяма наслада е да имаш наследник в Черна гора. За да продължи името на рода и бащата да има правоприемник. "

Колкото повече синове в едно семейство, толкоз по-добро добро име. И това се отнася както до мюсюлманското село, от което идва Амела, по този начин и до християнските елементи на страната. Абортите на женските зародиши в Черна гора са нещо всекидневно. Натискът върху дамите е голям.

Амела обаче не желае да каже дали и какъв брой пъти е абортирала. " Познавам десетки дами, които се подлагат на специфична процедура, посредством която схващат пола на ембриона при започване на бременността си. Когато третото или четвъртото дете се окаже момиче, те помятат. Някои вършат до пет аборта ", споделя тя.

Преди няколко години Амела също се е подложила на тест за определяне на пола. Но хирургическата интервенция е увредила мъжкия зародиш. Седемгодишният ѝ наследник не е изцяло здрав. Затова и не желаят той да застане пред камерата. " Чак след раждането разбрах, че доста от децата на майки, които са се подлагали на този тест, се раждат с дребни или по-големи аномалии ", споделя тя.

В Черна гора абортите до 12-та седмица от бременността са легални - както и в множеството европейски страни. Но решението за премахване на женските зародиши и тук се счита за корист с здравната информация.

" Наскоро при мен пристигна една пациентка, която към този момент имаше четири девойки. През сълзи ми описа, че мъжът ѝ сложил ултиматум. Или да роди момче, или щял да я напусне ", споделя гинеколожката Цеца Балач, която постоянно се сблъсква с дами, които желаят да раждат единствено момчета.

По публични данни в Черна гора се правят 1500 аборта годишно. Реалният брой обаче е доста по-висок, споделя лекар Балач. Тя допуска, че всяка година в страната се правят към 20 000 аборта. Много от тях незаконно в частни клиники. И доста постоянно - единствено тъй като родителите желаят да имат момче.

" Стана съвременно дамите да отидат в някоя частна клиника, да си създадат тест и по-късно като на пазар да решат дали да си купят ябълки или круши и да помятат изцяло безчувствено ", споделя Светлана Славуйевич.

Скоро в някои села няма да има девойки?

Абортите на женските зародиши водят в дълготраен проект до изместване на структурата на популацията. Още занапред в някои села на Черна гора има доста повече момчета, в сравнение с девойки. И тази наклонност се ускорява.

Със своите телевизионни репортажи Светлана Славуйевич се бори за всички дами, както и за своята лична щерка. Първият триумф към този момент е реализиран: здравното министерство провежда конгрес, в границите на който да обясни казуса на лекарите от дребните обитаеми места.

" Засегнатите дами не смеят да приказват намерено за казуса, тъй като по този метод злепоставят фамилията си. Затова аз - в ролята си на публицист - би трябвало да правя тази работа ", споделя Светлана Славуйевич.

Срещу нея стои мощно лоби. Лекарите, лабораториите и частните клиники печелят добре от ранните проби за установяване на пола. Един тест коства до 600 евро. А в Черна гора това са доста пари. Амела споделя, че и небогати фамилии са подготвени да заплатят тази сума. Защото единствено момчетата минават за същински наследници...news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР