Само си представете: на 80 години сте, все още сте

...
Само си представете: на 80 години сте, все още сте
Коментари Харесай

Упражнения за удължаване на живота

Само си представете: на 80 години сте, към момента сте бодри, цялостни с сила и мощ... Няколко елементарни ежедневни извършения за наслаждение - и ето ви на 90! Ставите ви са към момента преносими, мозъкът - изострен, а кожата - еластична. Вечната смешка, че най-трудно е да преживееш единствено първите 100 години - към този момент не е смешка, а животът ви! Вярвате ли?

Природата е безмилостна към остаряващите лентяи, това е аксиома. За да живее дълго и нехайно, организмът ни се нуждае от непрекъснат тласък на запасите си, а упражненията за дългоденствие, създадени от експерти и ориентирани към удължение на живота, ще оказват помощ на хората, които ги практикуват постоянно и умишлено, да живеят 100 години и повече. Не желаете да остарявате - тренирайте си запасите!

1. Дозирано недояждане

Доброволно и изцяло се отхвърляйте от храната за известно време. Целта на това упражнение е преходът към вътрешните запаси, възобновяване на жизнеността, удължаването на живота, само че е допустимо единствено при едномоментно, цялостно прекъсване на храната с приема на чиста вода.

Не се опасявайте, с цялостното непринудено, само че краткосрочно недояждане, храненето от личните ни запаси изцяло удовлетворява всички потребности на тялото. А по какъв начин да гладуваме вярно и дейно, може да намерите в книгата на Пол Брег: “Чудото на гладуването ”.

“Всяка седмица организирам 24 или 36-часово недояждане. Освен това, недояждам и 7-10 дни четири пъти годишно. В продължение на доста години, откогато последвам този график, се подкрепям в чудесно положение, пребивавам като заредено динамо. Денят ми е доста по-наситен, спрямо една година на останалите хора. Имам неограничена сила, в никакъв случай не се изтощавам, не усещам унесеност. Непрекъснато съм деен и душевен, и физически. Имам задоволително време и сила за всичко ”, написа Брег в книгата си.

2. Кислородно недояждане

Пълната липса на О2 в организма води до неговата неизбежна гибел, само че краткосрочната хипоксия е един тип терапия. Леката липса на О2 кара сърцето да бие по-бързо и по-интензивно, изпомпвайки повече кръв към жизненоважните органи.

В резултат на осмислена хипоксия, съдовете се уголемяват, масата на белодробната тъкан се усилва, образуват се нови капиляри, усилва се броят на еритроцитите, нараства производството на хормони и се покачва общото енергийно равнище. Хипоксията може да бъде реализирана по разнообразни способи: упражняване на дихателни извършения или да прекарвате повече време високо в планините.

3. Информационен апетит

Ние няма да ви посъветваме да се откажете от мобилните телефони, компютрите, тв приемника и книгите, тъй като природата е планувала всичко, подарявайки ви опцията един път на ден да се откъснете от безкрайния поток на външната информация. Вие не виждате, не чувате, не усещате никакви миризми, отпочиват си вкусовите и тактилните рецепторите, тъй като спите.

Тъмната стая с добра вентилация, звукоизолация, удобна температура и комфортно легло са ключът към здравословен сън, положително здраве и положително въодушевление.

Човек за индивида от време на време също е дразнител и затова още един метод да ограничите потока от външна информация е като си позволите да оставате сами понякога. Уединението е тип информативен апетит, а неналичието на опция даже от време на време да останете сами може да докара до съществени психологични разстройства.

4. Мускулна подготовка

Искате ли да поддържате мускулите си мощни до дълбока напреднала възраст? Бъдете тогава по този начин положителни постоянно да натоварвате всеки един от тях. Ходете, плувайте, бягайте, танцувайте, идете във фитнеса или практикувайте йога - правете всичко, единствено се движете. Движението е живот, то е в основата на стабилността освен на опорно-двигателния уред, само че и на организма като цяло.

5. Интелектуален тренинг

Милиардите кафези в мозъка ви, които непрестанно обработват и грижливо съхраняват най-ценната информация, би трябвало да бъдат заредени с постоянна интелектуална работа. На кого му е притрябвал 80-годишен дъртак, измъчен от деменция?

Столетникът е безконечен студент, тъй като без непрекъснато умствено развиване, дълголетието губи цялото си значение. Най-доброто, което може да извършите, е да учите всичко, което може да се научи, и в никакъв случай да не спирате.

6. Тренинг на душeвността

Възможно ли е да живеем дълъг и благополучен живот, без да имаме постоянна и тренирана душeвност? Да си столетник в света на напрежението и разтърсванията може единствено, в случай че си овладял себе си до съвършенство, а за това ще ти помогне вярно подбраният психотренинг.

По наше мнение методът на Кю е доста елементарен и ефикасен: преди да заспите и след пробуждане, въображаемо повторете фразата на самовнушението да вземем за пример: “Аз съм столетник, млад, радостен и деятелен ” или “Щастлив съм и здрав ”. Именно в този миг силата на самовнушението има най-голямо въздействие и тялото с подготвеност се подчинява на поставените цели.

7. Терморегулаторен тренинг

Възможно и належащо е да се упражняват механизмите за произвеждане и отдаване на топлинна сила, належащо е единствено понякога да се трансформира изкуствено температурата на околната среда. Така за студена стимулация се предлага да се носят леки облекла и да се вземат въздушни бани даже и в прохладния сезон, да си миете лицето и краката с хладка вода, да ходите боси, от време на време да посещавате криотерапия, а също по този начин да практикувате зимно плуване в ледената вода.

За термална стимулация са подобаващи банята или сауната, горещият душ, стопляне и загряване в парещ пясък.

8. Масаж

Ползата от масажа е мъчно да се оцени - това е отмора и възобновяване, безвредно влияние върху най-уязвимите точки на тялото, постоянно е доста по-ефективен от обичайна медицина. Вероятно не сте чували към момента за точката на цзу-сан-ли, или точката на стоте заболявания, която при постоянното влияние върху нея, ще ви помогне да се излекувате и да подмладите цялото си тяло.

Уникалната техника за самомасаж на точката на дълголетието: погрижи се за самочувствието си!

На човешкото тяло има точка, която се назовава цзу-сан-ли, или точката против 100 заболявания. Въздействието върху нея оказва помощ при лекуването и предварителната защита на разнообразни болести и възобновяване на целия организъм.

Мъдреците на Изтока настояват, че в случай че човек, по времето на всяко пълнолуние, превърта биологичния си часовник обратно с тази точка, тялото му ще се подмлади.

Защо се назовава тъкмо точката на 100-те заболявания?

Тази точка управлява работата на всички органи, ситуирани в долната половина на тялото. Както и работата на гръбначния мозък в тези отдели, които са виновни за естественото действие на стомашночревния тракт, половите органи и бъбреците.

Масаж на точката на дълголетието

Сложете ръката си на коляното си, както е показано на картинките. Под четвъртия пръст ще усетите ямка сред костите на крайници. Това е точката цзу-сан-ли.

Тази точка може да бъде затоплена преди масажа, само че не е наложително. Масажирайте точката на дълголетието през първата седмица на новолунието с 9 въртеливи придвижвания на всеки крайник. Трябва да натискате мощно.

Хората, които са пробвали тази техника, споделят, че имунитетът им се е подобрил и се усещат доста по-добре!

Ако масажирате точката преди вечеря по посока на часовниковата стрелка, ще постигнете подтикващ резултат. Масажът след обяд и назад на часовниковата стрелка има успокоителен резултат. В края на процедурата човек усеща лекост в цялото тяло.

9. Кръвопускане

Кръвопускането е един от най-ефективните способи за трениране на запасите. Този способ е по едно и също време ослепителен и прост: отнемате от тялото си част от най-ценния му запас - кръвта, а от своя страна то незабавно възвръща загубите.

В същото време, системите на хемообразуването и храненето, терморегулацията и водносолевия метаболизъм са добре подтиквани, действат прелестно ендокринната и имунната системи и се задействат механизмите за възобновяване на запасите. Особено потребно е кръвопускането за дами, които са влезнали в менопауза, както и за мъже след 25 години.

Милена ВАСИЛЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР