Само седмица преди председателят на Европейската комисия да замине за

...
Само седмица преди председателят на Европейската комисия да замине за
Коментари Харесай

Спорът за митата: Берлин е готов на отстъпки, Париж се страхува, че САЩ разделят ЕС

Само седмица преди ръководителят на Европейската комисия да замине за Вашингтон, Франция и Германия са разграничени за това какво може да предложи Жан-Клод Юнкер на президента на Съединени американски щати, с цел да постави завършек на задълбочаващата се комерсиална война, споделят европейски дипломати и публични лица, представени от " Политико ".

Но, прибавят те, Германия има преимущество. Берлин оформя дневния ред на Юнкер и предлага три неща, които той може да показа на Тръмп на 25 юли, с цел да се реши разногласието, настояват осведомени с проектите. Французите се безпокоят до каква степен е умен сходен примирителен метод и обществено упрекват Тръмп, че се пробва да раздели и отслаби Европейски Съюз, който президентът на Съединени американски щати неотдавна назова противник.

Въпреки запасите на Париж към това да се вършат прекомерно огромни отстъпки на все по-враждебния Тръмп, дипломати разясняват, че властният общоприет секретар на еврокомисията Мартин Зелмайер поддържа немските опити за помиряване, което прави по-вероятен разновидността Юнкер да предложи някакъв тип комерсиално решение идната седмица.

Сделка с револвер в главата

" Ясно е, че Юнкер не може да отиде във Вашингтон с празни ръце ", споделя посланик. По думите му предложенията на Юнкер ще бъдат политически сигнал към Вашингтон и няма да са публично начало на договаряния, което би трябвало да бъде утвърдено от всички страни - членки на Европейски Съюз.

Европейските посланици ще се срещнат в сряда, с цел да обсъдят обсега на предлагането на Юнкер и дали въобще би трябвало да се вършат някакви оферти. Официалната позиция на Франция е, че Европа не би трябвало да подписва никаква договорка с револвер, опрян в главата, и то със страна, излязла от Парижкото съглашение за климата, както направиха Съединени американски щати.

Докато Берлин е ужасяващ от вероятността за 20% мита за колите и обезверено желае помирение, Франция има съмнения, че времето за компромис е свършило и че Тръмп просто желае да унищожи единството в Европейски Съюз. Париж се притеснява, че идната цел на Тръмп е свещеният за Франция селскостопански бранш, и слага повече акцент върху нуждата от обединен политически фронт против Вашингтон.

Според двама дипломати Берлин има огромно меню с оферти, които да бъдат отправени към Тръмп: двустранна договорка за понижаване на митата за промишлени артикули, многостранно съглашение за унищожаване на митата за колите в целия свят и по-голямо трансатлантическо комерсиално съглашение, в това число регулаторно съдействие, което би довело до диалози за увеличение на американския експорт на говеждо месо в Европа. Подобни великодушни оферти обаче биха били противоречиви поради скорошните думи на Тръмп, че Европейски Съюз е противник поради това, което прави в търговията със Съединени американски щати.

При оповестяването на визитата на Юнкер Белият дом съобщи, че ръководителят на еврокомисията и Тръмп " ще се концентрират върху подобрението на трансатлантическата търговия и постигането на по-силно икономическо партньорство ".

Да приказваш с врага

Дипломати означават, че съгласно водения от Франция лагер в Брюксел задачите на Тръмп са стратегически и че той не се стреми към този вид договорка, който Германия предлага. " Целта на Тръмп е да има два огромни блока - Съединени американски щати и Китай. Многополюсен свят с Европа като мощен състезател не се вписва ", разяснява френски държавен чиновник.

По-рано този месец френският министър на стопанската система Брюно льо Мер също предизвести, че Тръмп се пробва да забие чеп сред Франция и Германия, ухажвайки Париж, до момента в който в това време нападна комерсиалния остатък на Берлин със Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР