Само с капацитета на Националния център по наркомании не е

...
Само с капацитета на Националния център по наркомании не е
Коментари Харесай

Според Ананиев закриването на центъра за наркомании е преобразуване

" Само с потенциала на Националния център по наркомании не е допустимо да се извършват всички действия по новата Националната тактика за битка с опиатите, в която битка водеща роля има тъкмо Националния център по наркомании.
Не виждам по какъв начин с този личен състав от 18 души НЦН може да е мегаструктура и да организира политика. Сигурен съм, че с включването в НЦОЗА ще подобрим работата на центъра, защото специалистите от центъра, биха могли да употребяват построения потенциал там “.
Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов по отношение на закриването на Националния център по наркомании по време на днешния парламентарен надзор.
Министърът още веднъж акцентира, че постройка, в която сега се намира Центърът е с изминал контракт за наем към Столична община и са отхвърлени всички благоприятни условия за неговото продължение.
„ Не е обосновано да се поддържа обособена конструкция за толкоз дребен състав. При преобразуването на центъра се запазван всички негови чиновници. Експертите ще продължат да извършват функционалностите и в международните конгреси. Считам, че решаването на проблемите, свързани с наркоманиите са част от публичното здраве “, сподели още министър Ананиев.
Ако желаеме да реализираме в действителност резултат, би трябвало да се съобразяваме с мнението на специалистите. Разбирам, че окрупняването на проблемите може да докара до по-лесното им решение, проверете дали тяхната теза не дава отговор по добре на вашата цел “, репликира проф. Михайлов.
Министър Ананиев съобщи, че при положение, че на процедура се покаже, че вливането на НЦН в НЦОЗА не е задоволително дейно, решението може да бъде преразгледано.
Припомняме, че специалисти се оповестиха против закриването на Националния център по наркомании.
Според проф. Риналдо Шишков от Варненския медицински университет се закрива работеща конструкция и по този начин ще се размие отговорността за битката със зависимостите:
Проф. Петър Маринов - правосъден психиатър счита че решението за закриване на центъра е преждевременно, неправилно и взето без разбор:
Д-р Караниколов счита, че „ липсва аргументация и евентуално задачата е друга: " В приложените 4 документа би следвало да има съществени отчет, оценка, аргументация, координиране. Но действително нищо няма, а единствено клишета и общи изрази. Затова мисля, че същинската цел е закриване на центъра и основаване на нова конструкция с цел да може бързо да се промени активността във връзка с опиатите. В каква тенденция да се промени - евентуално да намалеят рестриктивните мерки за тях, доколкото към този момент има съществени ограничавания. Може би друга цел е цялостно послушание и взаимозависимост от министерството, тъй като се ликвидира самостоятелността на центъра, който въпреки че и сега е към Министерство на здравеопазването въпреки всичко има повече автономия от дирекцията, която ще поеме неговите функционалности. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР